16 läsarfrågor som Nystedt svarade på

Under torsdagsförmiddagen fick läsare ställa frågor till smittskyddsläkare Anders Nystedt. Här är frågorna han svarade på under sändningen.

Nystedt svarade på läsarfrågor.

Nystedt svarade på läsarfrågor.

Foto: Norr media

Luleå2022-02-10 13:31

1. När testningen nu stängs ned, hur ska nya mutationer upptäckas? Undrar signaturen "Inga"

– Det blir ju antagligen lite svårare. För att upptäcka nya mutationer genomför man en djupanalys på virusets arvsmassa, det har bara gjorts på en begränsad del av stammarna vi hittat nu under sen sista tiden när vi haft så många fall. Så det blir faktiskt inte så mycket färre stammar som kommer analyseras i närtid. 

2. Signaturen Victoria frågade: Om du precis haft bekräftad covid, hur länge för man vänta innan man tar sin tredje vaccindos? 

– Det går bra att ta sin tredje spruta två veckor efter att man blivit frisk. Du får ett väldigt bra skydd och du behöver inte armbåga dig fram för att få en vaccinationstid, utan det finns just nästan hur många som helst vid detta laget. Har du haft infektionen och tar vaccinet så blir vaccinet som en extra skjuts. Det är faktiskt rekommenderat att du tar sprutan så fort du frisknat till, 

3. "Anna-Karin" undrade: Kommer det bli en återkommande vaccindos varje år hädan efter? 

– Det är ännu för tidigt att säga, men jag tror vi kommer behöva träffa på viruset vid några tillfällen framöver innan vi får en grundbyggande immunitet. Men det återstår att se hur många sprutor vi kommer behöva ta. Men jag tror att äldre kommer behöva ta några doser till, de som är yngre tror jag kommer klara sig med tre eventuellt fyra sprutor. Vi får se helt enkelt. 

4. Hur många procent av de smittade bär på delta-varianten? Undrade signaturen "Norris" 

– På intensiven har vi knappt sett omikron-varianten, vare sig i Västerbotten eller Norrbotten. Den senaste sammanställningen över en vecka som gjordes i januari visade på 156 omirkon-fall och endast ett fall av delta-varianten. Omikron har helt tagit över kan man säga. 

5. "Jan" undrade hur smittläget kommer bedömas nu när antalet tester minskar drastiskt, kan analys av avloppsvatten vara aktuellt? 

– Avloppsvattensanalys är spännande, men nej vi analyserar inte avloppsvatten i Norrbotten. Vi följer smittotalen genom att anpassa oss efter provtagen personal, patienter och brukare inom vård och omsorg. Sedan ser vi därigenom om talen minskar vecka för vecka. Det går också att titta på sjukskrivningstalen, men det säger nog mer om läget på den arbetsplatsen än om läget i själva länet. Men det blir mycket spånande efter att vi tidigare har provtagit alla med symptom. 

6. "Vanja Berglund" frågade om det är lämpligt att slopa alla restriktioner i Norrbotten med tanke på att länet ligger något efter i genomsnittskurvan? 

– Vi slopar inte alla restriktioner, vi slopar de man tycker har gjort liten eller ingen nytta alls. Främst gäller de restriktioner för allmänheten så som att kunna gå på restauranger, biografer, konserter eller hockey. Man får ju fråga sig hur bra restriktionerna egentligen har funkat och de har ju inte funkat - alls!  Restriktionerna kostar också väldigt mycket för samhället och det måste mätas mot en proportionalitet. Jag tror inte smittoläget kommer bli mycket värre för att man öppnar restauranger, men i vården och inom omsorgen så är vi fortsatt restriktiva. Vi siktar in oss på de områden i samhället där smittan kan göra mest skada. 

Nystedt fortsätter: 

– Men det viktigaste kvarstår att om man har förkylningssymptom så ska man stanna hemma och inte exponera någon annan, det måste vi fortsätta kämpa för. 

7. Hur tror du skolor och förskolor som redan går på knäna kommer kunna hålla sina verksamheter igång? Undrade "Frida" 

– Jag får redan kännedom om vissa verksamheter som verkar klarat sig igenom den största pucken av sjukfrånvaro. Om vi har en arbetsplats där fem medarbetare får covid-19 en vecka, så kommer de vara friska nästkommande vecka och så får fem nya på arbetsplatsen covid-19 och så vidare. Så det är någon form av topp som vi kanske befinner oss mitt i nu vad det gäller stor sjukfrånvaro i dessa verksamheter, bland annat. Men det finns indikationer från regioner att det ändå är på väg att lätta från den enorma sjukfrånvaron vi har haft. 

8. Så rimligtvis i mitten, slutet av mars kan det se ljusare ut? Frågar moderatorn för frågestunden. 

– Jag tror att det kommer börja vända i februari månad. Covid-19 kommer vi ju behålla i all oändlighet men den kommer inte göra så stor skada på samma vis och det ser vi som sagt redan nu. Jag tror att vi kanske någon gång till nästa höst kanske rent av är tacksamma för att omikron kom och brände igenom befolkningen så vi fick den här immuniteten. 

9. "Therese" undrade hur länge Nystedt tror att covid-19 kommer klassas som samhällsfarlig? 

– Vi har ju egentligen redan börjat att klassificera den som icke samhällsfarlig, delvis åtminstone. Men det behöver finnas kvar rent juridiskt i lagstiftningen för att kunna fortsätta bedriva smittspårning och provtagning där det behövs. Men om man hade kunnat ta bort klassificeringen juridiskt tror jag vi hade gjort det, men den frågan måste tas om hand i politiken. Jag tror den kommer vara klassificerad som allmänfarlig fram till månadsskiftet mars/april. 

10. Har ni sett många svårt sjuka blodcancerpatienter? Undrade "Maria" 

– Ja, vi har sett patienter med blodcancer och andra immunbristsjukdomar som har blivit svårt sjuka i covid-19. Innan vaccinationerna så var dessa grupper överrepresenterade inom dödsfallen. Det har blivit mycket, mycket mer sällsynt nu efter vaccinationerna började. Vaccinet har ett gott skydd även för grupper med immunbrist, som, exempelvis, blodcancer. Men det är viktigt att vaccinationerna sker i ett snabbare tempo för de som har just immunbristsjukdomar för att hela tiden hålla antikroppsnivåerna "på tårna" så att säga.

11. "Tora" undrade om det finns risk att vaccinerade får långstidscovid, samt att man i Norrbotten inte riktigt verkar veta hur patienter med långtidscovid ska hanteras? 

– De som drabbas av långtidscovid är ovaccinerade. Den diagnosen har avtagit kraftigt i samband med vaccinationerna och det är därför så otroligt viktigt att man är vaccinerad för att slippa långtidscovid då, bland annat, såväl som hjärtmuskelinflammation. Eller att riskera att hamna på IVA och faktiskt dö. 

På frågan om hanteringen av patienter med långtidscovid svarade Nystedt: 

– Det stämmer att vi inte har superbra kunskap och kompetens om hur vi ska handlägga de patienter som har långtidscovid. Det tror inte jag är unikt för Norrbotten utan så tror jag läget ser ut i hela världen. Men det finns mottagningar i Sverige som jobbar med att försöka hitta de bästa sätten att hjälpa de personer som drabbats av långtidscovid.

12. När får man börja boka fjärde dosen? Undrade signaturen "Sjukpensionär med flera riskfaktorer" 

– Det vet vi inte riktigt än, men jag skulle tippa på att vi snart får beskeden från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket som vi väntar på. Jag tycker det finns en del kunskap och data som gör att det snart är dags. Så jag tror att det kommer bli aktuellt att erbjuda de om är 80 år och äldre en fjärde dos till våren. Kanske även ännu längre ner i åldrarna.

13. "Carina Viklund" frågade om det finns snabba åtgärder och beredskap om smittan skulle blossa upp igen?

– Det finns det. Det är givetvis så att smittskyddet i Sverige idag är i en helt annan position mot vad den var när pandemin bröt ut. Det är ju första gången vi stöter på en pandemi som denna i någon form av närtid, som orsakat såhär mycket skada. Nu är vi betydligt mer kompetenta på hur vi ska handlägga detta. 

14. "Lisa" undrade om det är ansvarsfullt att vistas ute bland allmänheten om du tagit en positivt snabbtest men inte har några symptom? 

– Det är ju okej, uppenbarligen. Men jag frågar mig varför man ska ta ett snabbtest om man inte har symptom men nog kan man göra det, men om det visar positivt tycker jag det är onödigt att exponera andra i samhället. Men har man inga symptom är det väldigt liten risk att man smittar andra. Har man däremot förkylningssymptom är det däremot viktigt att man stannar hemma tills man känner sig helt återställd - och respekterar det. Hellre att man stannar hemma en dag för mycket än en dag för lite. Det gäller även för fritiden, det är klart det är kul att gå på party men har man förkylningssymptom så bör man stanna hemma, partymöjligheterna kommer finnas kvar i framtiden också. 

15. Vilka skador av vaccinet är inrapporterat? Det undrade signaturen "Mormor".

– Det är väldigt få skador inrapporterade. Det har varit lite olika beroende på vilket vaccin man har fått men i Norrbotten har väldigt få biverkningar rapporterats. Det har funnits ett fåtal som fått allergiska reaktioner, samt hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation men det är väldigt, väldigt få. Vanligt är det att man får ont i armen och känner sig lite hängig dagen därpå. Men det är ett väldigt bra vaccin och det är snarare ett riskbeteende att inte ta vaccinet. Det går att jämföra det som att hoppa ifrån nedersta trappsteget mot att hoppa från Bergnäsbron. 

16. Du ska få avsluta med att blicka framåt mot sommaren och sia litegrann hur den kommer se ut. 

– Jag tror sommaren kommer bli väldigt lugn, inte så många covid-fall. Däremot tror jag att det kommer ytterligare en våg under hösten. Därför skulle jag tro att vi kanske kommer behöva en vaccindos till, vad gäller den vuxna delen av befolkningen iallafall. Men det återstår att se. Jag tror att sommaren kommer bli alldeles underbar! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!