Löftet inför börsnoteringen: "Vi kommer stanna i Luleå"

Det är elva år sedan senast. Den 9 november introduceras ett norrbottniskt företag på aktiebörsen. "Det känns som tiden äntligen kommit i kapp oss", säger Bengt Grahn som för 24 år sedan grundade Compodium.

Tiden börjar bli knapp inför Luleåföretagets Compodiums börsnotering. Företagets grundare och tidigare vd Bengt Grahn lovar att företaget ska stanna i Luleå.

Tiden börjar bli knapp inför Luleåföretagets Compodiums börsnotering. Företagets grundare och tidigare vd Bengt Grahn lovar att företaget ska stanna i Luleå.

Foto: Pär Bäckström / Pbfoto.se

Luleå2021-10-24 06:30

Det finns en mängd verksamma börsbolag i Norrbotten, men knappt ett enda har sitt huvudkontor i länet. 

Det kan det snart bli ändring på. På sjunde våningen, högst upp i Teliahuset med utsikt över Luleås södra hamn, har Compodium International AB sin bas.

– Vi har en stolt historia som teknikbolag, men vi ska inte gå samma öde till mötes som andra norrbottniska teknikbolag som blivit uppköpta och kvar blir bara en teknikavdelning. Jag strider för att vi ska stanna i Luleå. Vi trivs här och kan välja ett gott liv i Luleå.

Bengt Grahn växte upp på Gültzauudden. Redan som spädbarn fick han lära sig att krypa över diverse sladdar. Pappa Nils-Ivar var nämligen radioamatör på 1950-talet.

Det kanske var en anledning till att sonen blev den yngste ljudtekniker som fått anställning på Sveriges Radio. 15 år gammal började han hänga på lokalradiostationen.

Intresset för teknik och musik förde honom till Antons Swedbergs swängjäng, men på 1980-talet valde han att satsa på att bli egen företagare. Reko Ljudfix installerade bland annat mikrofoner och högtalare på diskotek och kyrkor.

Vägen mot videokonferenser låg redan utstakad. Första kunden blev Rymdbolaget. 

– Jag har fått vara med om en otrolig teknikutveckling från det analoga till dagens digitala värld. Varje dag händer det något nytt och spännande. Det har på något sätt definierat mitt yrkesliv.

1997 föddes Compodium som i stället för att sälja teknisk utrustning inriktade sig på att erbjuda tjänster för videokonferens och sköta distribution av ljud och bild. 

Utvecklingen har varit allt annat än spikrak. Efter fyra år var konkursen ett faktum.

– Vi fick en lektion i livets skola, minns Bengt Grahn. På den tiden hade vi en stor partner som inte gjorde det den skulle. Vi hamnade i en akut likviditetskris, men nästan alla våra befintliga kunder valde att skriva ett nytt avtal. Med det i ryggen kunde jag köpa tillbaka konkursboet.

2001 pånyttföddes Compodium International AB. Redan då fanns en tanke att Sverige var för litet, men det har tagit 20 år innan visionen kan realiseras.

Flera faktorer ligger bakom de senaste årens snabba utveckling. Bengt Grahn pekar på "Greta-effekten". Med miljöaktivisten Greta Thunberg kom en växande medvetenhet om hållbarhetsfrågor, vilket banade väg för resefria möten.

– Det handlar om tajming. Om du är för tidig spelar det ingen roll hur duktig du är, ditt företag kommer ändå inte att lyfta. Pandemin kom att snabbspola fram en medvetenhet att man inte längre vill sitta på ett flygplan tillsammans med hostande människor för att titta på en powerpoint-presentation på en konferens eller mässa. Sånt kan man konsumera digitalt, till och med på sin arbetsplats i hemmet. 

EU:s nya dataskyddsförordning General Data Protection Regulatorn (GDPR) trädde i kraft 2018 och innebar hårdare krav på hantering av personuppgifter.

Det blev till startskottet i en kapplöpning på en helt ny marknad, där det gäller att erbjuda säkra digitala plattformar till myndigheter, börsbolag, aktörer inom hälsa och sjukvård, omsorg, finans och försäkring.

I dag har Compodium kontor i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Sydafrika. Företaget har ett 30-tal anställda, varav hälften arbetar i Luleå. Företaget blöder fortfarande pengar, men ledningen har medvetet valt att satsa på tillväxt före lönsamhet. 

Bengt Grahn har lämnat vd-posten för ett år sedan, men är fortfarande aktiv i företaget. I dag ligger fokus på utveckling och framtidsspaning.

– Näringslivets kyrkogård är full av företag, där grundaren inte förmått att lämna plats till nya förmågor. Nu när vi har hittat vår nisch måste fokus ligga på att sälja. I dag tillhör en tredjedel av landets kommuner och regioner våra kunder. Nu har marknaden kommit i kapp oss. Tiden är mogen att flytta vårt koncept till andra länder.

När aktien släpps på aktiebörsen Nasdaq First North den 9 november är den värderad till 26 kronor. Nyemissionen omfattar 2,5 miljoner aktier, som innebär att vid säljögonblicket värderas företaget till runt 200 miljoner kronor.

62-årige Bengt Grahn äger "ett fåtal procent".

– Pengar har aldrig varit min drivkraft. Vi har genom åren fått ett antal propåer om att bli uppköpta, men jag har sagt nej. Om det hade varit viktigt för mig att bli ekonomiskt oberoende hade jag bytt bana för länge sedan.

Varför finns det så få börsnoterade bolag häruppe? Är Norrbotten uselt på företagande?

– Det finns en potential till förbättring. Vi har ett fantastiskt tekniskt universitet, men vi saknar en handelshögskola. Borde inte Handels ha en filial här i Luleå så att vi kunde utbilda även framtidens affärsmän? Ny teknik i all ära, men det är rätt trist att tillhöra de bästa i hela världen om ingen vet om det.

 Företag i fokus

Namn: Compodium International AB

Grundat: 1997.

Antal anställda: Ett 30-tal.

Omsättning: 34,1 miljoner kronor (2019).

Resultat efter finansnetto: - 0,5 miljoner kronor (2019).

BD-företag på börsen

SSAB och Boliden är stora arbetsgivare i länet, men huvudkontoren ligger i Stockholm.

I april 2000 inleddes inofficiell handel med Genesis aktier på H & Q Tech Market. Det Luleåbaserade IT-bolaget var ett tag värderat till 1,3 miljarder kronor, trots att årsomsättning låg på 11,6 miljoner kronor. Under IT-bubblans storhetstid värderades aktien till 250 kronor.

På torsdagen var Genesis IT:s aktie värd till 16,10. Det sammanlagda börsvärdet låg på 160,3 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!