Det är fortfarande oklart vem som kommer att bli Sverigedemokraternas gruppledare i regionfullmäktige och kandidat till regionstyrelsen. I nuläget anser sig både Robert Håkansson och Marianne Sandström vara valda till gruppledare.
Under onsdagen var båda på plats i regionhuset för en utbildningsdag, men Marianne Sandström tackade nej till att låta sig intervjuas. I ett sms skriver hon att hon inte vill gå i polemik med Robert Håkansson och att hon önskar att konflikten ska skötas internt.
"Jag anser att det är oerhört fult av Robert Håkansson att kontakta media med denna 'nyhet' vilken egentligen endast är hans egen tolkning av situationen", skriver Sandström.
Läs mer: Nytt storbråk i SD – Håkansson vill göra comeback
Läs mer: Håkanssons trumfkort i konflikten
Norrbottens media har tagit del av protokollen från de två gruppmöten som hållits efter valet. Den 29 september valdes Sandström till gruppledare och den 3 november kallade hon till ett nytt möte där hon förväntade sig att få partikamraternas förtroende att sitta i regionstyrelsen. Men den platsen gick i stället till Håkansson. I potten ligger ett arvode på drygt 41 500 kronor i månaden för regionstyrelseuppdraget.
Enligt SD:s riksombudsmän innebär valet att Håkansson tagit över som gruppledare, eftersom den rollen formellt inte finns i Region Norrbotten utan enligt riksombudsmännen är synonym med den som företräder partiet i regionstyrelsen.
– Vill man hitta på egna regler och tolka på annat sätt får man diskutera det med riks, säger Robert Håkansson.
Samtidigt anser Sandström att valet av henne som gruppledare står kvar. Därför har hon kallat till ett nytt möte på söndag, där hon vill att valet till regionstyrelsen görs om. Men Håkansson och SD riks anser inte att ett sådant möte vore legitimt, eftersom det bara är gruppledaren som kan kalla till gruppmöte.
– Kallelsen är inte giltig. Man kan inte ha hur många möten som helst bara för att man inte tycker om resultatet.
Bland SD:s ordinarie fullmäktigeledamöter har Håkansson stöd av Susanne Ström, medan Sandström backas upp av Per Göransson och Paula Palmqvist. Håkansson anser att han har starkast stöd i hela regiongruppen, som även består av de fem ersättarna. När han valdes i lördags hade ersättaren Lage Hortlund trätt in i Palmqvists ställe, vilket gjorde att majoritetsförhållandena svängde.
Trots den djupa konflikten hoppas Håkansson att relationen med Sandström ska gå att reparera.
– Men fortsätter man vägra acceptera beslutet, då kommer det bli svårt.
Så här öppna personstrider är sällsynta. Hade inte det bästa för partiet varit att lägga ned stridsyxan och visa upp en enad front?
– Ja, men jag har inte på något sätt fört upp det här i ljuset. Mitt ställningstagande på Facebook berodde på att folk fick reda på det här och började gratulera mig. Jag tänkte att i stället för att det ska börja spridas felaktiga rykten talar jag om vad det gäller.
Men hade det inte varit bäst för partiet att låta Sandström vara gruppledare efter att hon blev vald?
– Det visade sig tydligt att det inte finns stöd vare sig i regiongruppen eller övriga distriktet för att hon ska vara gruppledare. Då blir det så här.
Det har varit turbulent på flera håll i partiet. Kan era väljare räkna med att ni kan bedriva ett ordnat politiskt arbete i regionen eller kommer det präglas av internt käbbel?
– När det här får landa och alla kommer in i tingets naturliga ordning kommer vi kunna utföra ett arbete. Politiskt är vi överens och har varit under lång tid, det här är bara personstrider.