Fullsatt i tinget på kalkolyckans första dag

Det var fullsatt i tingssalen när rättegången mot Nordkalk AB och en tidigare chef startade. De hålls ansvariga för Johan Löfroths död och fyra andra personers allvarliga skador, men nekar.

Bär ansvaret. Arbetsmiljöåklagaren har kommit fram till att Nordkalk - och en tidigare arbetsledare där - bär ansvaret för olyckan som krävde 23-årige Johan Löfroths liv i november 2011. Nu inleds rättegången. (Arkivbild)

Bär ansvaret. Arbetsmiljöåklagaren har kommit fram till att Nordkalk - och en tidigare arbetsledare där - bär ansvaret för olyckan som krävde 23-årige Johan Löfroths liv i november 2011. Nu inleds rättegången. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

LULEÅ, UPPDATERAD2017-01-25 08:09

Onsdagen var vikt för yrkanden och sakframställningar. Kammaråklagare Stig Andersson ägnade i stort sett hela förmiddagen åt att gå igenom vad han menar har hänt och varför han åtalat den förre chefen vid Nordkalk för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada, samt väckt talan om företagsbot för bolaget.
Han berättade om jobbet den där kvällen den 1 november, om de anställda som saknade skyddsutrustning och knappt visste vad det var de skulle göra. 23-årige Johan Löfroth från Piteå skadades så svårt att han senare avled och arbetskompisen Gustav Solli Seppelin fick livshotande skador.

Solli var nära att dö han också, men överlevde. Han fanns med i rättssalen och kommer att höras som målsägande  på torsdagen, då även Johans anhöriga – hans far Lars-Erik Löfroth och brodern Peter Löfroth – ska vittna. Johan finns ju inte i livet längre, kan inte tala för sig och berätta vad som hände.
Förde hans talan gjorde istället familjens juridiska ombud, Magnus Eriksson. Han tecknade en bild en levnadsglad 23-åring med hela livet framför sig, en ung man med heltidsjobb i familjeföretaget som jobbade extra som murare, ett extraknäck som blev hans död.
Eriksson visade också en bild av Johan som väckte starka känslor i rättssalen.
Bilden är tagen på sjukhuset och visar brutalt vilka oerhört svåra skador han fått, och när den visades hördes spridda snyftningar och suckar.

Åklagaren menar att den förre Nordkalk-chefen ensam bär ansvaret för bristerna som ledde fram till dödsolyckan och att företaget därigenom bör dömas skyldigt att betala en företagsbot på 3,5 miljoner kronor.
Det här är påståenden som både bolaget och chefen kraftigt invänder emot. Båda bestrider brott på den grunden att de skadade och den döde alla var anställda av entreprenadföretag, företag som de menar bar ansvaret för instruktioner, riskanalyser, skyddskläder med mera – inte Nordkalk och inte den åtalade chefen.  Som stöd för detta presenterades inledningsvis ett flertal dokument som de juridiska ombuden menade styrkte detta.

I rättssalen fanns ett flertal mediarepresentanter, men också anhöriga, arbetskamrater och vänner till de skadade arbetarna och den omkomne Johan Löfroth.
Under eftermiddagen spelades också det bandade vittnesmålet från Mehmet Karpaci, mannen som skadades i en liknande olycka bara timmar innan dödsolyckan, upp. Åklagaren menar att hade företaget bara reagerat då, så hade dödsolyckan aldrig behövt inträffa.
Gunnel Ekman
gunnel.ekman@pt.se
0911–645 21

LÄS OCKSÅ: "Dödsolyckan kunde ha undvikits"

Dödsolyckan

Inträffade på kvällen den 1 november 2011.

Sju personer var sysselsatta med att för Empowers räkning, inhyrda av Nordkalk, rengöra en kalkugn inne på SSAB-området.

Fyra personer skadades allvarligt, en – Johan Löfroth från Piteå – omkom.

Tre personer delgavs misstanke om brott, alla Nordkalk-anställda, men bara en åtalades.

Åklagaren yrkar ett företaget ska betala en företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

Rättegången

Rättegången pågår under tio dagar.

Onsdag gör åklagaren och försvaret sina yrkanden och sakframställningar.

På torsdag vittnar anhöriga till den omkomne Johan Löfroth.

På fredag vittnar bland andra Gustaf Seppelin Solli som överlevde olyckan. Den åtalade före detta chefen förhörs också under fredagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om