Slopad revisionsplikt möts med optimism
Revisionsplikten för drygt 300 000 företag slopas om regeringens utredare Bo Svensson får sin vilja igenom. Nådastöten för många av landets revisionsbyråer?- Nej då. Jag tror inte vi får mindre att göra, säger Mikael Boström, kontorschef på Ernst & Young i Luleå.
Yvonne Hendler, revisionsansvarig, och Mikael Boström, kontorschef på Ernst & Young, tar utredningsförslaget om slopad revisionsplikt för svenska bolag med ro. "Jag tror inte vi får mindre att göra" säger Boström.
Foto: Tony Berglund
Det motsvarar mellan 96 och 97 procent av alla svenska företag.
Företagarna och Svenskt Näringsliv jublar.
Kontrollåtgärder
- På detta sätt kommer Sverige i nivå med de regler och det synsätt som gäller i ledande länder såsom England, Holland och Tyskland, säger Carl-Gustaf Burén, Svenskt Näringslivs expert i utredningen, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.
Enligt honom visar utredningen att regelkostnader i nuläget kostar berörda företag nära sex miljarder kronor per år, enbart för lagstadgad revision. Svenskt Näringsliv är dock kritiska till förslaget om ändringar i skattelagstiftningen för att ge Skatteverket ökade kontrollåtgärder.
Kaos och krångel
FAR SRS, branschorganisationen för revisorer och rådgivare, varnar däremot för kaos och krångel när revisionsplikten avskaffas.
- Förslaget som nu läggs fram har fått en större omfattning än vad som rimligen varit meningen, hävdar Peter Clemedtson, ordförande i FAR SRS, och påminner om att andra länder som slopat revisionsplikten gjort det i många steg med flera år mellan.
Mikael Boström på Ernst & Young tar dock förslaget med ro.
- Visserligen kan bolagen välja bort revisorerna. Men banker och leverantörer kommer att ställa hårdare krav på företag som saknar revision. Det kanske vägrar ge lån, eller tar högre ränta. Då blir våra tjänster något av en kvalitetsstämpel för dem som anlitar oss.
Yvonne Hendler, revisionsansvarig på Ernst&Youngs näringscenter, håller med.
- Vi säljer ordning och reda. En slags ekonomisk hälsokontroll för företag. Det som händer om utredningens förslag klubbas igenom är att denna kontroll blir frivillig istället för obligatorisk.
Tidigast 2010
Danmark och Finland har sedan något år slopat revisionsplikten för mindre företag.
- I Danmark var det väldigt få som valde bort revisorn. Många företag ser oss som bollplank och rådgivare. Exempelvis hjälpte jag nyligen ett bolag att spara 300 000 kronor, berättar Boström.
Det dröjer dock ett tag innan eventuella förändringar träder i kraft. Först ska utredningen ut på remiss. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.
- Vi har länge vetat vad som komma skall. Är det så att vi mot förmodan skulle bli arbetslösa så kan vi söka nytt jobb på skattemyndigheten, skrattar Boström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!