Lisa jobbade som fårslaktare i Island
Från studier på Grans naturbruksskola i Öjebyn till fårslakt i Husavik på Island. Den resan gjorde 19-åriga Lisa Burman förra året. I går berättade hon om sin tid på ön under Arbetsfömedlingens utlandsmässa för ungdomar.
Pitekillen Stefan Lundström är snart färdigutbildad flygmekaniker. Han söker sommarjobb i Nordnorge för att tjäna lite pengar innan han läser vidare till hösten. "Jag vill jobba med händerna, men tar annars vad som helst, säger han.
Foto: Jens Ökvist
- När man väl är på plats löser sig det mesta. Man träffar alltid nya vänner och det går att hålla kontakten med Sverige via internet och telefon, berättar hon.
Jobbet som fårslaktare verkar inte särskilt glamoröst. Man använder sig av "löpandeband-principen" och gör samma sak dag ut och dag in.
- Jag skar bort svansen och analen. Många tycker att det verkar äckligt och blodigt och menar att det är synd om djuren. Men jag är en stor djurvän och klarar slakten ändå - det är en naturlig del, förklarar Lisa.
Även om slaktarjobbet inte var någon dans på rosor, så trivdes Lisa Burman utmärkt under sina tid utomlands.
- Det var väldigt socialt - 65 personer som bodde och jobbade tillsammans. Vi sjöng under arbetstid och det var mycket humor längs slaktlinan. Dessutom hade jag 30 000 kronor med mig hem till Sverige efter två månaders arbete, säger hon.
Island skriker efter jobb
Island är ett av många länder i Europa som skriker efter arbetskraft. Just nu finns det 40 fårslaktarjobb att söka hos Arbetsförmedlingen.
- Man måste söka före 11 maj och jobbet pågår under september och oktober. Det går att tjäna bra eftersom alla utgifter, som mat och boende, betalas av arbetsgivaren, berättar Lilian Nilsson Tiberg, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Luleå.
Gårdagens utlandsmässa besöktes av ett drygt hundratal arbetssugna ungdomar. Man informerade om arbeten i andra länder och drev seminarier parallellt med detta.
- Eures är ett nätverk av arbetsförmedlingar hos 31 länder inom EU. Målet med mässan är att visa vilka jobbalternativ som är möjliga utomlands, säger Nilsson Tiberg.
Tre norska bemanningsföretag, en au pair-organisation från USA, föreningen Nordjobb samt Eures-folk från Norge, Finland och Schweiz fanns på plats i Luleå för att försöka värva norrbottniska ungdomar.
18-årige Stefan Lundström, Piteå, och 19-årige Samuel Lindström, Älvsbyn, var två av de intresserade.
- Jag vill arbeta med händerna och det ska helst vara något inom flyget. Jag är utbildad flygmekaniker och ska läsa vidare till hösten så jag söker bara jobb över sommaren. Det ska helst vara i Nordnorge - det är nära hem därifrån och lägre priser än i södra delarna av landet, säger Stefan Lundström.
Om det inte finns några flygmekanikerjobb kan Stefan tänka sig att ta nästan vad som helst.
- Bara det inte är pappersarbete, säger han.
Samuel Lindström söker jobb i London och besökte utlandsmässan med sin sambo och några kompisar.
- Vi ska åka dit i höst och jag tar det jobb jag kan få. Jag gillar att stå i affär och hoppas att någon här ska kunna hjälpa mig att hitta något sådant. Vi står redan i bostadskö och det ska bli spännande att flytta till en storstad som har fler invånare än hela Sverige, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!