Stora förändringar på SVT Norrbotten

Sveriges television genomför förändringar för lokalnyheterna som kan leda till uppsägningar på SVT Nyheter i Norrbotten.

Luleå kommun 17 oktober 2019 16:44

– Vi kommer att genomföra effektiviseringar på produktion och tekniksidan. Tanken är att besparingar ska återinvesteras i journalistiken, säger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef för SVT Nyheter i Norrbotten.

Ny teknik har utvecklats vilket gör att tio sändningsorter för SVT:s lokala nyheter minskar till två. För Norrbotten innebär det att programledarna sitter kvar i Luleå och gör nyheter för Norrbotten, Västerbotten och Jämtland samtidigt som kontrollstudion och sändningen sköts från Göteborg eller Malmö.

Kan det bli uppsägningar?

– Det kan bli så men processen har just inletts. Arbetsgivaren och facket har förhandlat om risk för övertalighet men det är på central nivå inom yrkesgruppen för teknisk personal och vi vet inte hur det slår lokalt än, säger Lenitha Andersson-Junkka.

Samtidigt flyttas en journalisttjänst till Arvidsjaur där man upprättar en lokalredaktion för bevakning av inlandet. Lenitha Andersson-Junka menar att den journalistiska kvaliteten inte kommer försämras på grund av förändringarna.

– Vår ambition är att bibehålla och förbättra journalistiken. Vi ska göra om upplägget för sändningarna och tittarna kommer också märka att vi får ny grafik och en satsning på fördjupningar, säger hon.

 Enligt källor på SVT Nyheter i Norrbotten ska det vara stor oro bland de anställda.

–  Det är missnöje i hela organisationen. Det nya sättet att jobba på verkar otroligt krångligt. Många tror att förändringarna kommer leda till sämre arbetsmiljö och ökad stress där journalister inte hinner samla in material för inslagen, säger en källa på SVT Nyheter i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

LISTA: Här är journalistprofilerna som kommer på Gräv i Luleå

LISTA: Här är journalistprofilerna som kommer på Gräv i Luleå