I en insändare i Norrbottens-Kurirens hemsida beskriver en akutsköterska en stressig vardag med ständigt tummande på patientsäkerheten och inskränkningar i ledigheter. Personalen befarar nu att ännu mer ska läggas på dem. Hon skriver:
"Hur ska vi orka ta hand om alla sjuka människor om vi aldrig själva ges möjlighet till återhämtning"?
Akuten har haft problem med långa väntetider. I somras fick en patient vänta 24 timmar. Akutsköterskan skriver att de inte klarar sig utan personalen från vårdnära service:
"De snittar runt 20 000 steg per person på ett arbetspass då de transporterar patienter till och från röntgen, till mottagningar, till avdelningar. De hjälper till att hämta nödvändiga läkemedel från övriga huset (...). De bäddar våra britsar så vi snabbt kan ta in nästa patient (...). De hjälper till att städa våra salar där vi vårdat personer med magsjukor, influensor och andra smittor (...). De hjälper till att tömma sopor och bära tvättsäckar och mycket, mycket mer".
Region Norrbotten vill spara pengar med förslaget. Hur tjänsterna ska ersättas är inte klart.
– Om inte tjänsterna ersätts på ett klokt sätt är vi starkt kritiska. Ökad arbetsbelastning är inte ett alternativ, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.
Marianne Engberg, ordförande vid Kommunal på Region Norrbotten, delar oron.
– Akuten riskerar att drabbas väldigt hårt. Men egentligen gäller det alla avdelningar, säger hon.
Engberg kommer med ett utspel inför de fackliga förhandlingarna:
– Erbjud personalen inom vårdnära service betald utbildning till vårdbiträde eller undersköterska. Det är många som skulle tacka ja till det. Det ställer vi oss bakom direkt.
– Det är naturligt att det uppstår oro vid den här typen av händelser och därför är det viktigt att vi har ett nära ledarskap och har kontinuerlig dialog mellan chef och medarbetarna. Det är i den dialogen som medarbetarnas oro måste hanteras. I nuläget är förändrad organisation bara ett förslag, säger Anna Pohjanen, närsjukvårdschef.
Från oppositionen är kritiken hård. Socialdemokraterna sågade förslaget förra veckan. Sverigedemokraterna är av samma åsikt.
– Vi ser uppenbara risker med det liggande förslaget, framför allt avseende kompetensförsörjning och ur arbetsmiljösynpunkt, säger Marianne Sandström (SD), gruppledare.