Den 15 oktober skrev vi att musikfestivalen var hotad igen. På måndagen kom så dagen då Musikens makt meddelade att de lägger ner.
I ett avsked på Facebook skrev de att kultur- och fritidsnämndens 1,45 miljoner kronor för 2020 är mycket, men inte nog. De önskade 350 000 kronor till. Allt eget kapital är bränt och de har "bantat allt som går att banta".
Först ville frontfiguren Elisabeth Rosenbrand låta inlägget stå för sig själv.
– Det är en extremt liten chans att det sker ett mirakel, men det känns sent. Vi kan inte vänta. Jag har ingen lön nu och måste gå vidare.
– Det har varit osäkert varje höst och det kanske funkar när man är 20 år, men jag är över 40.
Trots hoten har Musikens makt alltid rotts i land. De har "brunnit för det". Men nu orkar de inte mer.
– För oss har det inte bara handlat om pengar utan att vi har varit väldigt trötta. Vi har haft motgångar i flera år, det har varit svårt. Även om någon annan än kommunen kommer in med pengarna nu så måste vi känna att det finns långsiktighet och arbetsro.
I inlägget riktas kritik mot att kulturpolitikerna "öser in" dubbelt så mycket pengar i Luleå hamnfestival:
"Ett evenemang vars hela grund bygger på alkoholförsäljning framför en festival som tar musikerna och kulturen på allvar. Vi har tydliga feministiska värderingar, har vunnit pris för Sveriges mest nyskapande festival, har fokus på kultur istället för öltält och nöjesfält."
Kommunen svarar att de ska skära ner stadsfesten till under en miljon kronor. Elisabeth Rosenbrand är skeptisk.
– Vi får väl se. Nästa år ger de i alla fall 3,2 miljoner kronor från kultur- och fritidsnämnden, säger hon.
Ordföranden Emmeli Nybom (S) säger att kommunen inte kan betala en hel festival och att det är näringslivet och Region Norrbotten som har svikit.
Tycker du att de har svikit?
– Ja, det tycker vi. Vi har folk från näringlivet som stöttar oss, men Galären har vi tappat och anledningen till det har varit att det varit mycket konflikter med kommunen. Det har varit så mycket negativt kring Musikens makt för att det varit hotat varje år, säger Rosenbrand.
Har ni övervägt att bli mer kommersiella?
– Om vi valt att ha öltält så hade vi kunnat ha mycket lägre bidrag. Det är klart att vi har diskuterat det, men nej. Det skulle i så fall krävas att man gör det på ett sätt som inte går ut över atmosfären. Vi vill inte att det ska vara en öltältsfest.