Nu väntas en kamp om den allra högsta makten

Kommunalrådskampen blir en maktstrid mellan två S-konstellationer. I ena ringhörnan: Lenita Ericson och Fredrik Hansson. I den andra: Kent Ögren och Emma Engelmark. "Jag är beredd att ställa upp", säger Ögren.

(S)triden i Luleå. Två S-falanger har bildats i kampen om  kommunalrådsposterna. Flera föreningar vill se Lenita Ericson och och Fredrik Hansson, medan andra nominerar Kent Ögren och Emma Engelmark.

(S)triden i Luleå. Två S-falanger har bildats i kampen om kommunalrådsposterna. Flera föreningar vill se Lenita Ericson och och Fredrik Hansson, medan andra nominerar Kent Ögren och Emma Engelmark.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2019-11-06 15:42

Vid en rundringning framgår att ett tiotal av de cirka 30 S-föreningarna backar upp Lenita Ericson och Fredrik Hansson, nuvarande ordförande i socialnämnden, som nya kommunalråd i Luleå. 

– Lenita Ericson är lyhörd, lugn och påläst. Hon har varit i skuggan av Niklas Nordström tidigare, vilket vi tycker är synd eftersom hon inger förtroende. Hon och Fredrik Hansson blir en bra team, säger Eva Klang, S-ordförande i Gammelstad. 

Samtidigt erfar Norrbottens Media att Ericson och Hansson utmanas av Lulebos ordförande Kent Ögren och Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt säkra källor står de redo i kulisserna. 

– Jag har fått frågor från några S-föreningar, även enskilda S-medlemmar vill nominera mig. Tycker man att jag kan göra en insats, är jag beredd att ställa upp, säger Kent Ögren. 

Om Ögren och Engelmark tar över som nya kommunalråd öppnar det upp för att Emma Engelmark blir S:s första namn i valet 2022. 

– Jag tar ställning när nomineringstiden är utgången och valberedningen kommer med sitt förslag. Jag vill inte gå händelserna i förväg, säger Engelmark. 

Det är sedan tidigare känt att S-föreningar som Innerfjärdarna, Alvik/Långnäs, SSU och Progressum ställer sig bakom Lenita Ericson och Fredrik Hansson. 

Även S-föreningen i Rutvik/Björsbyn och Bergvikens kvinnoklubb Frida nominerar dem, liksom Måttsunds S-förening. 

Fredrik Hansson är försiktigt smickrad över förtroendet.  

– Men det här beror på vad valberedningen lägger fram, inget jag vill ta ställning till. Jag trivs i den roll jag har nu.

Kommunals S-klubb vill också att Lenita Ericson tar över, däremot är det oklart vilken manlig kandidat de har. 

Men stora S på Hertsön vill inte berätta vilka de tänker nominera, Stadsviken/Malmuddens kandidater är okända och onsdag kväll har IF Metalls sju S-klubbar möte, där de tar gemensamt beslut. 

En S-ordförande tycker att det var olyckligt att Lenita Ericson gick ut med att det endast är förste kommunalrådsposten som hon eftersträvar – alltså att hon inte nöjer sig med vice ordförandeposten. 

– Inte så genomtänkt, säger ordföranden som vill vara anonym.

Samtliga nomineringar ska vara inlämnade den 8 november, innan en öppen utfrågning den 11 november.  Representantskapet fastställer partiets beslut den 9 december. 

"Tycker man att jag kan göra en insats, är jag beredd att ställa upp", säger Kent Ögren, Lulebos ordförande.
"Tycker man att jag kan göra en insats, är jag beredd att ställa upp", säger Kent Ögren, Lulebos ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!