MR-sköterska bar viktväst – mot sin vilja?

Nya detaljer förbryllar gällande MR-olyckan på Sunderby sjukhus. Enligt MR-sköterskan hängde en annan patient viktvästen på honom – och knäppte igen spännet. "Han var inte alls förberedd", säger Ulrika Ask, Aleris röntgen.

Nya märkliga detaljer angående MR-olyckan i Sunderbyn i höstas. Enligt sköterskan ska en annan patient ha tvingat på honom viktvästen.  "Den hängdes över hans axlar snett bakifrån, han var inte alls förberedd", säger Ulrika Ask, Aleris röntgen.

Nya märkliga detaljer angående MR-olyckan i Sunderbyn i höstas. Enligt sköterskan ska en annan patient ha tvingat på honom viktvästen. "Den hängdes över hans axlar snett bakifrån, han var inte alls förberedd", säger Ulrika Ask, Aleris röntgen.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2020-03-05 20:21

Den 23 oktober inträffade olyckan vid en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus. Röntgensjuksköterskan skadades allvarligt när han drogs in i magnetfältet. Patienten undkom utan skador, medan två väktare skadades lindrigt.

Sköterskan, som bar en viktväst vid olyckan, delgavs misstanke om brott för framkallande av fara för annan, men vi har tidigare rapporterat att förundersökningen är nedlagd.

Nu framkommer helt nya uppgifter – nämligen att sköterskan ska ha fått på sig en viktväst som ägdes en annan patient. Ekot var först med att rapportera detta.

– Det här har varit en sekretessbelagd utredning, vi har inte tidigare kunnat berätta vad som egentligen hände, men nu är sekretessen hävd, säger Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris röntgen till Norr Media.

Aleris utgår från den berättelse som sköterskan har uppgett i utredningen. Medan den ene patienten låg i MR-kameran kom en annan inbokad patient till bussen för sin undersökning.  När den patienten stod i sin klädhytt, som finns i manöver- och datorrummet intill kamerautrymmet, ska den märkliga historien ha ägt rum, enligt sköterskan.  

– När ”patient A” blev undersökt, gick sköterskan igenom säkerhetsföreskrifterna med nästa patient. Då hängde patienten sin viktväst på vår sköterska och knäppte igen spännet, säger Ask.

Varför gjorde patienten det?

– Vi vet inte varför.

Var sköterskan med på att patienten skulle trä viktvästen på honom?

– Nej. Den hängdes över hans axlar snett bakifrån, han var inte alls förberedd. Efter det försökte han få av sig västen mot en dörrkarm, och då kom han för nära magnetfältet.

Ulrika Ask beskriver MR-sköterskan som mycket erfaren och väl införstådd med att västar med metalliska vikter inte får bäras i anslutning till MR-kameran.

– Därför kan vi nu berätta att sköterskan inte satte på sig västen självmant. Det var inte hans viktväst utan han fick på sig den mot sin egen vilja – 13 kilo träddes över honom. Han tappade fattningen helt, förstod inget av det som hände.

Patienten hade varit på MR-undersökning vid ett tidigare tillfälle och ska inte ha någon vänskapsrelation med sköterskan.  

Det är inte känt huruvida patienten har hörts av polis eller åklagare.  

– Polisen har i alla fall inte riktat någon misstanke mot honom.

En märklig historia?

– Det är en konstig situation, men det är detta vi har fångat upp av sköterskan och också den historia som Arbetsmiljöverket har tagit del av. Vi förmedlar bara vår sköterskas bild av det som har hänt. Vi är så glada över att vår sköterska är frikänd nu, säger Ulrika Ask.  

Vi har utan framgång sökt kammaråklagare Märta Warg vid åklagarmyndighetens riksenhet för miljö och arbetsmiljömål för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!