Ljust och fräscht hos ögonmottagningen

Ljust och fräscht. Så kan man beskriva ögonmottagningens lokaler på Sunderby sjukhus efter ombyggnaden som gett större utrymme.

Enhetschefen Christine Johansson visar injektionsrummet, där patienter får injektioner direkt in i ögats glaskropp. Rummet är nytt.

Enhetschefen Christine Johansson visar injektionsrummet, där patienter får injektioner direkt in i ögats glaskropp. Rummet är nytt.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2020-01-21 20:00

Ögonmottagningen på Sunderby sjukhus har länge varit trångbodd, patienterna har fått sitta på stolar och vänta i korridoren utanför behandlingsrummen. Behandlingsrummen har varit för få för den omfattande verksamhet som bedrivs, ögonmottagningen tar emot cirka 28 000 patienter om året. 

Nu blir det ändring på det, på tisdagen invigdes de nya lokalerna av regionrådet Kenneth Backgård som klippte av det symboliska blågula bandet. Kenneth Backgård har egen erfarenhet av att sitta i korridoren tillsammans med andra patienter på ögonmottagningen. 

– Det var inte optimalt utifrån integritetsaspekten. Man kunde höra inifrån behandlingsrummen vad som sades, säger Kenneth Backgård. 

Ögonmottagningen har fått 600 kvadratmeter större lokaler, elva fler behandlingsrum och flera väntrum för patienter genom att man flyttat på logopederna. Kuratorerna kommer också att behöva flytta på sig. 

– Sunderby sjukhus byggdes för litet från början, därför bygger man till de ytor som man skulle ha haft, säger Kenneth Backgård. 

Beslutet att bygga ut lokalerna togs förra mandatperioden. 

Länschefen för ögon, Gunilla Nordlander, strålar av glädje. 

– Det känns jättekul, sedan 2008 har vi vetat att vi behöver större lokaler. Äntligen!

Hon beskriver problemen som trångboddheten skapade. 

– Patienterna fick sitta i korridoren på stolar, det blev som att passera en hinderbana. Vi hade inte rum så det räckte till all personal, nu har vi fått mer funktionsrum där vi kan ha vår apparatur.

Den medicinska behandlingen av vissa ögonsjukdomar har förändrats mycket på bara tio år, nu kan patienter med makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken som leder till kraftig synnedsättning) behandlas med injektioner i ögat. Behandlingen bromsar upp sjukdomsförloppet.

– Nu har vi fått ett eget rum för det. Vi ger ungefär 3 000 injektioner per år, säger Gunilla Nordlander.

Nytt är också att ögonmottagningens reception har fått två inglasade rum, där patienterna anmäler sig. Det förbättrar patientsekretessen, då man kan stänga om sig.

Ögonmottagningen har tidigare haft en del av sin personal på Stadsviken, eftersom man inte haft tillräckligt med plats på Sunderby sjukhus. Fortfarande finns sekreterarna på annan plats, de sitter i kvarteret Pelikanen i centrum. 46 personer arbetar på ögonmottagningen. 

Karta: Sunderby sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!