– Vi har arbetat aktivt med att förbättra ledtiderna genom att kontinuerligt se över processen, hitta onödiga tidstjuvar och effektivisera vården. Samtliga medicinska discipliner som är inblandade i bröstcancervården har patienten i fokus och vi har ett mycket gott samarbete vilket ger snabb och korrekt vård, säger Lena Johansson, kirurg och överläkare inom Region Norrbotten.
Sedan tre år tillbaka ska vården för patienter med bröstcancer vara jämlik oavsett var man bor. Det kallas för standardiserat vårdförlopp och handlar om allt från väntetid till operation till hur patientens kontakt med vården bör vara.
Ett av målen för bröstcancer är att åtta av tio patienter ska opererats inom 28 dagar från att en så kallad välgrundad misstanke om bröstcancer finns. Det är ett mål som Region Norrbotten klarar med god marginal. Här har drygt var nionde kvinna opererats inom utsatt tid. Det är tredje bäst i landet.
I Norrbotten handläggs samtliga patienter av ett multidisciplinärt team av specialister och professioner.
Att få ett cancerbesked är ofta både omtumlande och skrämmande. För att känna sig trygga med vården får alla bröstcancerpatienter i Norrbotten en kontaktsjuksköterska. En av dem är Anette Gustavsson. Hon ser till att de olika delarna av cancervården samordnas och berättar om hur olika händelser i vården går till och när de ska ske.
– Vi försöker hela tiden att ligga ett steg före i planeringen för att utnyttja vårdresurserna på bästa sätt och för att se till att patienterna får rätt vård i rätt tid.