Frivilliga ska hålla samhället rullande

När krisen slår till och samhällets resurser inte räcker till måste frivilliga krafter sluta upp. Nu bildas en pool av förare som ställer upp.

På lördagen hölls en träff om MTE i Luleå. Från vänster överste Ulf Siverstedt, Curt-Ove Jakobsson rikskårchef FAK, Klas-Göran Asplund, enhetschef FAK och David Ström, länsstyrelsen.

På lördagen hölls en träff om MTE i Luleå. Från vänster överste Ulf Siverstedt, Curt-Ove Jakobsson rikskårchef FAK, Klas-Göran Asplund, enhetschef FAK och David Ström, länsstyrelsen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2020-02-03 08:27

Stora skogsbränder, översvämningar, snöoväder, stormar och långvariga elavbrott kan innebära alltför svåra kraftprov för samhällets ordinarie krisfunktioner. De räcker helt enkelt inte till.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har därför gett frivilligorganisationerna FAK, Frivilliga Automobilkåren, och Bilkåren i uppdrag att bilda pooler av frivilliga förare som organiseras i motor- och transportenheter, förkortat MTE.

Nu finns tolv sådana enheter i landet och länsstyrelsen i Norrbotten har nyligen tecknat en avsiktsförklaring som innebär att MTE Norrbotten är en del av länets krisberedskap.

– Det som nu återstår är att diskutera hur ska organisationen för MTE Norrbotten se ut, säger Klas-Göran Asplund, enhetschef FAK vid en träff i Luleå på lördagen. 

Länsstyrelsen bestämmer hur organisationen för MTE ska se ut i länet. En MTE-pool brukar bestå av cirka 100 personer, bandvagnsförare, lastbilsförare, bussförare, ordonnanser som kör snöskoter eller fyrhjuling, elverksoperatörer och mekaniker. 

– Just nu är det bandvagnsförare och bussförare vi har behov av, säger Klas-Göran Asplund. 

Skoterförare finns det ju gott om i Norrbotten, men de är inte lika lätta att rekrytera till MTE.

– Det är jättesvårt att rekrytera skoterförare, säger Klas-Göran Asplund. 

För att få vara med i en MTE-pool ställs vissa krav, man måste vara medlem i FAK eller Bilkåren, arbetsgivaren måste säga ja och man måste kunna ställa upp med kort varsel samt ha körkort för de fordon som är aktuella. Man får inte vara bunden av avtal till någon annan del av krisberedskapen eller Försvarsmakten. Man får betald utbildning och ersättning vid insats enligt deltidsbrandmannaavtalet. 

Personal från MTE har satts in vid skogsbränderna som härjade sommaren 2018 och vid den stora branden i Västmanland 2014. 

– Erfarenheten från de stora bränder som varit är att då finns det massor av folk som vill hjälpa till, säger David Ström, handläggare på länsstyrelsen och samordnare för de frivilliga försvarsorganisationerna.

Försvarsmakten har också behov av frivilliga krafter i en krissituation. 

– Vi har behov av transporter, till exempel för att transportera sjuka och skadade mellan sjukhusen, säger överste Ulf Siverstedt. 

MTE ska vara en resurs för myndigheter, länsstyrelser och kommuner. 

– Vi ska bidra med uthållighet, säger Klas-Göran Asplund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!