– Jag hade hoppats kunna komma med lugnande och mer klara besked efter förhandlingen men i stället så skapar det här bara en ännu större oro hos personalen, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten.
Förhandlingen ägde rum i regionhuset på fredag morgon.
Regionen vill avveckla 40 fasta tjänster och 14 vikarier i Sunderbyn och Kalix. Tjänster ska i stället flyttas till divisionerna närsjukvård och länssjukvård.
– Vad som ska hända med tjänsterna vet vi inte. Det är mycket som är oklart för vår del, säger Marianne Engberg, ordförande för Kommunal inom Region Norrbotten.
Det finns ett behov av transportörer på vissa avdelningar. Att införa vårdbiträden är ett alternativ, enligt regionen.
– Vi söker en mer flexibel lösning än att ha vårdnära service. Vi tittar just nu på hur en sån omställning skulle kunna ske. Vi återkommer när vi har konkreta planer, säger Anna Pohjanen, närsjukvårdschef.
Även fackförbunden Vision, och Naturvetarna var representerade vid förhandlingen. Facken överväger nu en förhandling enligt paragraf 14 i medbestämmandelagen (MBL). Vilket kan innebära att inga beslut kan genomdrivas de närmaste två veckorna.
Kritiken mot regionledningen är hård.
– Vi saknar helt en förklaring till hur de tänker långsiktigt. Det finns ingen tidsplan och ännu är ingen behovsanalys gjord. Så vi går in i en vakuumperiod. En redan ansträngd verksamhet belastas ännu mer, säger Camilla Eriksson Sundberg.
– Jag är jätteorolig, både för personalens hälsa och för hur verksamheten ska fungera på avdelningarna, säger Marianne Engberg.
– En del av behovsanalysen är gjord. Det är svårt att göra mer utan att ha haft en första förhandlng. Om 14 dagar har vi mer besked att ge. Fram till dess kommer vi att diskutera frågan ytterligare internt, säger Anna Pohjanen.
Facken köper inte regionledningens förklaring om att tjänsterna bör flyttas från division service.
– Man har fortfarande personal som tillhör division service. Bemanningspoolen exempelvis. Och städare, säger Dan Christer Nilsson, ombud för Vision.
Efter beskedet förra veckan har en spontan namninsamling gjorts på Sunderby sjukhus. Över 400 anställda har skrivit på protesten mot planerna.
– Engagemanget är starkt. Vi har redan fått signaler från Kalix att man tvingas stänga vårdplatser om förslaget drivs igenom. De är redan dåligt bemannade, säger Marianne Engberg.