Förra året pekades barnmorskor och röntgensjuksköterskor ut som prioriterade grupper i Region Norrbottens lönerevision. Barnmorskorna vid förlossningsavdelningarna i Gällivare och Sunderbyn var de enda som fick ta del av lönelyftet – medan de barnmorskor som var anställda i primärvården lämnades utanför. I många fall handlade om en ökning på 6 000 kronor för dem på förlossningsavdelningarna.
För barnmorskorna Marjo-Riitta Wahlberg och Veronica Danielsson som arbetar på Björkskatan hälsocentral i Luleå landade löneökningen på 500 kronor, utöver det generella påslaget på 2,3 procent. En ökning som inte låg i nivå med det i fjol utlovade lönelyftet.
– Förra året fick vi som svar att det skulle bli våran tur nästa år och att de inte hade glömt oss. När det sedan blev vår tur fick vi 500 kronor och då kändes det som att arbetsgivaren visade starkt att vi inte var lika mycket värda som barnmorskorna inom slutenvården, säger Marjo-Riitta Wahlberg.
Förhoppningen var att löneökningen för barnmorskorna inom primärvården skulle matcha den nationellt satta medellönen inom yrket, som enligt fackförbundet Vårdförbundet ligger på 37 527 kronor.
Marjo-Riitta Wahlberg berättar att de upplever att deras arbetsgivare har delat upp barnmorskorna i A-och B-lag i och med den spridda löneförhöjningen.
– Självklart hade vi ganska stora förväntningar och jag tror att alla var besvikna. En del av kollegorna har sagt att det är den sämsta löneökningen som de någonsin har haft, det är en som har sagt upp sig efter årets löneökning och vi har vakanta tjänster i både Piteå och Luleå.
En del barnmorskor har sagt upp sig på grund av lönesättningen. Men det är inte aktuellt för Marjo-Riitta Wahlberg och Veronica Danielsson att lämna yrket.
– Det är världens bästa yrke. Vi vill stanna kvar, vi hotar inte om uppsägning. Men vi känner oss besvikna och ledsna, säger Veronica Danielsson.
När lönelyftet för barnmorskorna presenterades förra året riktade primärvårdsbarnmorskorna och fackförbundet Vårdförbundet kritik mot regionens dåvarande HR-direktör Ulrika Sundquist som försvarade beslutet.
– Vi har svårt att bemanna i både primärvården och förlossningsvården, men vi har haft större problem på förlossningen. Framför allt i Malmfälten där ungefär hälften av tjänsterna är vakanta.
Vi har sökt regionens HR-direktör Karin Larsson och Anna, Pohjanen, länschef för obstetrik och gynekologi, utan framgång.