Vid tiotiden på måndagen hade antalet varsel i Norrbotten passerat 200 personer. Samtliga har utlöst under de senaste sju dagarna.
– Arbetsmarknadsläget är synnerligen allvarligt. Allt verkar förändras så fort. Om du frågat mig igen om någon timme hade siffran kunnat vara ännu högre. Företagare behöver skapa utrymme för att snabbt kunna kapa sina kostnader, förklarar Daniel Nilsson.
I Norrbotten är de flesta varslen kopplade till upplevelseindustrin, sedan resandet till länet minskat markant. Turistföretag tvingas till att skapa nya strategier för överlevnad.
Trenden i riket är än mer oroande. På måndagen presenterade Arbetsförmedlingen statistik som visade att enbart under förra veckan registrerades närmare 14.000 personer som varslade om uppsägning.
Som jämförelse kan det nämnas att under mars förra året hamnade antalet på 3 292 personer.
De drastiska åtgärderna har tagits i en rad branscher; gymkedjan Actic, hotellkedjor som Scandic och Nordic Choice, flygbolag som Sas, medan andra arbetsgivare som Volvo, Scania och Swedavia väljer att permittera tusentals anställda.
Daniel Nilsson är orolig för att inbromsningen i den svenska ekonomin ska innebära att hushållens konsumtion minskar, vilket i sin tur kan leda till en nedåtgående spiral.
– De fackliga förhandlingarna är inte klara, men det finns tecken på att läget kan förvärras ytterligare. Det är mycket svårt att förutse vad som kommer att hända härnäst, för vi har aldrig varit med om något sådant här förut, betonar han.
Den ekonomiska krisen kunde inte ha kommit vid en olämpligare tidpunkt för Arbetsförmedlingen som under det senaste året förlorat snudd på var tredje tjänst.
Daniel Nilsson understryker att myndigheten visserligen förlorat många medarbetare, men att kompetensen fortfarande finns kvar.
– Tyvärr har vi inte fått något paket med arbetsmarknadsåtgärder än, men vi står inför en stor utmaning. I dag upplever jag inte något ökat tryck mot Arbetsförmedlingen. Många arbetssökande har tagit del av folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att vi har färre personliga besök jämfört med några veckor tillbaka. Däremot får vi sköta vår arbete med hjälp av telefon och mejl, säger Daniel Nilsson.