- Det är extra viktigt att öka intresset för teknik- och industriutbildningarna nu när årskullarna dessutom blir mindre. Vi ser också ett oroande minskat intresse för industriprogrammet, säger Eva Lindbäck, en av de medverkande vid den arbetsmarknadsdag som anordnades av Teknikcollege, Svenskt Näringsliv och IUC Norrbotten i Luleå på onsdagen.
Det sistnämnda är ett regionalt utvecklingsföretag för små och medelstora företag inom verkstads-, trä- och elektronik-/it-branschen samt nya tillväxtområden.
Näringslivets behov
Seminariet vände sig i första hand till studie- och yrkesvägledare i länet och noga räknat 93 personer deltog i heldagsseminariet som förhoppningsvis gav dem ökad kunskap om näringslivets behov.
Företrädare för Teknikföretagen, Svenska Teknik & Designföretagen, It & Telekomföretagen, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna samt Transportgruppen informerade om sina respektive branscher.
Högkonjunktur
Bakgrunden till seminariet är det faktum att det för närvarande går mycket bra för länets teknik-, industri- och byggföretag - Norrbottens företag har bäst efterfrågeutveckling i hela landet. Många vill anställa och växa, men hittar inte personal med rätt utbildning. Samtidigt är ungdomsarbetslösheten som bekant hög i länet.
Risken finns att den högkonjunktur som Norrbotten nu upplever inte kan omsättas i nya arbeten på grund av att matchningen mellan utbildning och företagens behov inte fungerar.
Locka unga
- Det handlar dels om att elever ska få bättre kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut, dels om att företagen måste bli bättre på att locka unga. För många företag i Norrbotten är detta en ny situation, att behöva konkurrera om den unga arbetskraften, säger Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
Teknikcollege, som här i länet än så länge bara finns i Piteå och Luleå (även Kalix är på gång), är ett tydligt steg i rätt riktning, menar Anders Wäppling, vd för IUC Norrbotten och ordförande i styrgruppen för Teknikcollege i Norrbotten samt ledamot i den nationella styrelsen för Teknikcollege. Teknikcollege är ett samarbete mellan skolan och näringslivet, där utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån tio kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram.
- I dagsläget har vi cirka 100 elever per år på det studieförberedande teknikprogrammet inom Teknikcollege och cirka 50 per år inom det yrkesinriktade industriprogrammet, säger Tommy Töyrä, Teknikcollege Norrbotten.