En ökad tillväxt till trots är arbetslösheten fortfarande hög i Norrbotten. Hanna Bergstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot från Piteå och ledamot i civilutskottet, talar om en "missmatch" på arbetsmarknaden i länet.
- Många företag rapporterar om rekryteringsproblem trots att lågkonjunkturen har vänt. I Piteå kommun är vindkraften ett exempel där arbetsmarknaden expanderar, men det behövs satsningar på arbetsmarknadsutbildningar för att förse arbetssökande med den kompetens som efterfrågas, säger hon.
Fas 3 ingen lösning
I Norrbotten ligger både ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten för samtliga åldersgrupper över riksgenomsnittet. 2010 var 9,8 procent av den arbetsföra delen av befolkningen arbetslösa i länet, medan siffrorna för hela landet låg på 8,4 procent.
De norrbottniska riksdagsledamöterna menar att statistiken visar att regeringens jobbpolitik inte fungerat.
- Vi ser tydligt effekterna av att den borgerliga regeringen dragit ner möjligheterna till utbildning för arbetslösa. I stället hänvisas arbetsföra människor till återvändsgränder som Fas 3, säger Fredrik Lundh Sammeli från Älvsbyn som är ledamot i Socialförsäkringsutskottet.
Satsningar på utbildningsvikariat, vuxenutbildning och arbetsförmedlare som bättre validerar den arbetssökandes färdigheter är förslag som ska få ner de höga siffrorna i länet.
- Arbete är mer än bara pengar. Det handlar också om självkänsla och trygghet, säger Hanna Bergstedt.
Växande områden
De sex S-ledamöterna menar att problemet på arbetsmarknaden i länet inte har att göra med brist på arbetstillfällen. Tvärtom pekas bland annat gruvnäringen, bygg- och anläggningsbranschen och besöksnäringen ut som områden med växande behov av arbetskraft.
Problemet är snarare motsättningen mellan förfrågan på arbetskraft och avsaknaden av alternativ för länets många arbetssökande att tillskansa sig den kompetens som eftersöks.
- Förr var det möjligt att anställas utan att ha en avslutad gymnasieutbildning. Om man med sådana förutsättningar tvingas ut i arbetslöshet i dag är det svårt att ta sig tillbaka. Så vill inte vi ha det, säger Hanna Bergstedt.