Projektmedlen har sitt ursprung i satsningen Kraftsamlingen för unga människors utvecklingskraft. Tidigare i år utlyste Norrbottens läns landsting projekt där punkterna mångfald, öppenhet, integration och jämställdhet är representerade som viktiga tillväxtfaktorer för unga människors utvecklingskraft. Det var många som hade hittat idéer inom dessa områden och på måndagen presenterades de fem första projekten som fick ta emot projektmedel av Norrbottens läns landsting på Norrbottensteatern i Luleå.
Fritid för alla
Fralla-projektet är ett av dem och som får 125 000 kronor i medel. Fralla står för fritid för alla där Piteå kommun är ägare av projektet. Målet är att skapa ett nätverk för att öka tillgängligheten och utbudet av fritidsaktiviteter som riktar sig till personer med funktionsnedsättning samt ensamkommande flyktingbarn och kvinnor med utländsk härkomst.
- Jag jobbar som fritidskonsulent och ser att de här målgrupperna är svåra att nå, förklarar Terese Edmark, projektledare.
Genom projektet ska aktiviteter ordnas för att främja integration och möten mellan människor. Genom detta kommer projektet också att syfta till att främja hälsan hos deltagarna, bland annat genom att ordna simundervisning för målgrupperna.
- I det långa loppet är syftet att Piteå blir en attraktiv bostadsort för alla så de vill bo kvar, säger Terese Edmark.
Dessutom ska ett aktivitetskort tas fram för att öka möjligheterna till att alla ska kunna delta i allmänna fritidsaktiviteter.
- En person med en funktionsnedsättning ska kunna ha med sig en stödperson utan att den behöver betala för sigd, förklarar Terese Edmark.
För unga föräldrar
För att stärka den sociala samvaron och undvika utanförskap har Linda-Marie Gabrielsson, där Älvsby folkhögskola är projektägare, skapat Projekt Q. Projektet får ett medel på 171 140 kronor som syftar till att skapa mötesplatser för unga mammor, oavsett härkomst, där samtal om attityder, religioner och värdegrund ska genomföras.
- Vi har märkt att unga mammor hamnar utanför och vi ser ett behov, säger Linda-Marie Gabrielsson.
Inom mötesplatsen ska barnen kunna följa med. Syftet är att stärka unga kvinnor och bidra till ökad jämställdhet, förklarar Linda-Marie Gabrielsson.
Sammanlagt satsar landstinget 700 000 kronor till projekt med fokus på unga, mångfald och integration. Dessutom beviljades projekt från Norrbottens handikappidrottsförbund, 100 000 kronor, Coompanion Norrbotten, 100 000 kronor och Teknikens hus, 200 000 kronor i projektmedel. Ytterligare fyra projekt ska sedan väljas ut i slutet av september.