- Det tror jag både är möjligt och nödvändigt, säger Kent Ögren (S), landstingsråd, som menar att Norrbottens läns landsting bara nästa år väntas gå miste om 125 miljoner kronor. Detta då det nya skatteutjämningssystemet sjösätts första januari 2014.
Det var under landstingsstyrelsens möte i går som det framkom att landstingets divisioner fortfarande går flera miljoner kronor back varje år. Under 2012 handlade det om ett minusresultat på totalt 135 miljoner kronor - en dålig siffra, men samtidigt bättre än 2011 års resultat som landade på minus 226 miljoner kronor.
Ett stort problem är att kostnaderna för inhyrd personal, främst stafettläkare, fortsätter att öka lavinartat.
Under 2011 hade landstinget en kostnad på 147 miljoner för inhyrda läkare - i fjol blev summan hela 174 miljoner.
- Där ligger vi illa till och mycket sämre än andra landsting. Vi har betydligt högre kostnader för hyrläkare, säger Kent Ögren som menar att en lösning inte heller "är gjord i en handvändning".
SKL (Sveriges kommuner och landsting) håller dock på med en övergripande satsning för att minska landstingens beroende av bemanningsföretag. Målet för Norrbottens läns lansting är att kostnaden för hyrläkare stannar på 74 miljoner år 2014, enligt Ögren jobbar man nu med flera åtgärder för att nå det målet, bland annat aktivare rekryteringsåtgärder. 40 nyutbildade läkare är också snart på väg ut i primärvården.
Går back
Den handlingsplan som tagits fram med målsättningen att kunna redovisa ett nollresultat för divisionena redan år 2014 berör en rad olika områden som läkemedel, riks- och regionssjukvården, sjuktransporter och lokaler.
En rad åtgärder har redan gjorts under 2012 - genom minskad bemanning och sänkta omkostnader har bland annat barnsjukvården och vuxenpsykiatrin gjort en besparing på totalt 35 miljoner kronor.
Genom att göra så kallade "ballongsprängningar" inom hjärtsjukvården på Sunderby sjukhus istället för nere i Umeå sparade man in 19 miljoner. Landstinget har också sänkt sina läkemedelskostnader med 29 miljoner.
Fortfarande är kostnaderna inom vissa områden alldels för höga, bland annat bör också vårdcentralerna samarbeta mer och anpassa sin verksamhet till hur många som listat sig där.