SSU-distriktet  lurade till sig 1,2 miljoner

SSU-distriktet i Norrbotten kommer att polisanmälas. Det politiska ungdomsförbundet har lurat till sig minst 1,2 miljoner kronor i ungdomsledarbidrag av landstinget åren 2005 till 2010. På måndagseftermiddagen presenterades revisionsrapporten vid en presskonferens där det också meddelades att pengarna ska krävas tillbaka.

Utfallet av den externa granskningen överskuggar allt när det gäller bidrag till SSU Norrbotten. Den politiska ungdomsorganisationen har systematiskt lurat till sig minst 1,2 miljoner kronor åren 2005 till 2010. Landstingsdirektör Gunnar Persson konstaterar att pengarna kommer att återkrävas.

Utfallet av den externa granskningen överskuggar allt när det gäller bidrag till SSU Norrbotten. Den politiska ungdomsorganisationen har systematiskt lurat till sig minst 1,2 miljoner kronor åren 2005 till 2010. Landstingsdirektör Gunnar Persson konstaterar att pengarna kommer att återkrävas.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ 2012-10-15 16:53

Den har tagit ungefär två och en halv månad att sammanställa.

På måndagen presenterades resultatet av den externa revision som landstinget beställt efter PT:s granskning och avslöjanden tidigare i sommar om hur SSU-distriktet i Norrbotten lurat till sig omfattande belopp i ungdomsledar- och kursbidrag från landstinget.

Resultatet av revisionen visar att SSU Norrbotten fuskat till sig minst 1,2 miljoner kronor med direkt falska uppgifter, i flera fall direkt påhittade.

Avslöjat
- Det är ingen tvekan om att det är tragiskt, säger landstingsdirektör Gunnar Persson och syftar på systematiska felaktigheter.

- Mest flagranta är kanske just att merparten av de underlag SSU lämnat in är konstruerade, tillägger han.

Något som Piteå-Tidningen i granskningen också berättat.

Det stärks ytterligare i revisionsrapporten.

Landstingsdirektören konstaterar att anledningen till att revisionen tagit tid är att revisionsföretaget haft ett omfattande material att gå igenom och jämföra.

- Revisorerna har gjort en detaljerad utredning av varje kurs. De har noggrant gått igenom SSU:s egen bokföring under de senaste sex åren och utifrån det kontrollerat uppgifter med lämnade uppgifter, olika kursarrangörer och deltagare i kurserna, medlemmar i SSU, förklarar han.

Kan bli högre
Utifrån detta har det kunnat slås fast att av de 1,9 miljoner kronor som betalats ut till SSU-distriktet i Norrbotten åren 2005 till 2010, är 1,2 miljoner kronor felaktigt utbetalda.

Men Gunnar Persson flaggar för att den felaktigt utbetalda summan kan bli högre.

- Det beror på hur vissa kurser bedöms, säger han.

Dessutom kommer revisionsarbetet att utökas.

- Jo, vi kommer även låta den externa revisorn titta tillbaka på åren 2002 till 2004, men där kan det vara svårare att härleda all dokumentation plus att minnesbilder hos de som kan beröras är sämre, förklarar han.

Glasklart
Men landstingsdirektören konstaterar att nu är den första delen av revisionen klar och landstingets inställning när det gäller de felaktigt utbetalda pengarna är glasklar.

- Pengarna ska betalas tillbaka och vi kommer att lämna in en polisanmälan, säger Gunnar Persson.

Om det sen blir enskilt förtroendevalda som skrivit under bidragsansökningarna eller om det blir SSU som organisation som kan komma att lagföras, kan han inte svara på.

- Det får den kommande polisutredningen slå fast, säger landstingsdirektören.

Dessutom kommer SSU Norrbotten att få stå för kostnaden för den beställda revisionen som hittills ligger på cirka 150 000 kronor.

FAKTA SSU-distriktets bidragsfusk

Piteå-Tidningen inledde i våras och somras en granskning av SSU Norrbottens sökta bidrag för ungdomsledar- och verksamhetsutbildningar hos landstinget åren 2004 till 2010.

Granskningen visade att SSU-distriktet systematiskt och på ett raffinerat sätt fuskat till sig stora summor och att det kunde handla om miljonbelopp.

Landstinget valde att i den vevan anlita en extern revisor att gå igenom SSU:s bidragsansökningar.

På måndagen presenterades utfallet av revisionen och den visar att SSU Norrbotten lurat till sig minst 1,2 miljoner kronor på felaktiga och direkt fabricerade uppgifter.

Fusket handlar om allt från kurser som aldrig hållits, kurser som döpts om för att vara bidragsberättigade, till direkt påhittade föreläsare och kursdeltagare.

Ungdomsledarbidraget upphörde 2010. Landstinget har sedan misstanken uppstod i ärendet skärpt den interna kontrollen av alla bidragsärenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om