SOS Alarm nekade ambulans till svårt sjuk gravid kvinna

Socialstyrelsen riktar kritik mot SOS Alarm efter att en larmoperatör missat en kvinnas livshotande tillstånd. Operatören uppges inte ha noterat allvaret i situationen och Socialstyrelsen konstaterar brister i patientsäkerhetsarbetet.

LULEÅ 2012-08-22 04:49

Enligt anmälan har larmoperatören på SOS-centralen i Luleå inte ställt relevanta frågor till en kvinna med akuta buksmärtor.

Operatören tappade fokus på kvinnans symptom och fastnade i försöken att fastställa var hon befann sig då hon inte kunde uppge exakt gatunamn.

Kvinnan var gravid och hade drabbats av utomkvedshavandeskap, vilket är ett livshotande tillstånd.

Skickade ingen ambulans
Operatören uppges inta ha noterat allvaret i situationen och skickade aldrig någon ambulans. Insjuknandet ska ha inträffat i Piteå kommun och kvinnans pojkvän uppmanades av operatören att köra henne till Piteå Älvdals sjukhus varifrån hon sedan transporterades vidare med ambulans till Sunderby sjukhus, där hon opererades akut.

Socialstyrelsen menar att kvinnan borde ha fått högsta prioritet och konstaterar att det finns brister i SOS Alarms patientsäkerhetsarbete.

SOS Alarm har i uppdrag att utifrån ett larmsamtal bedöma behovet av ambulans och dess prioritering. Dessutom har företaget ansvaret att se till att personalen har den kompetensen som krävs.

Ser över arbetsrutiner
Ansvarig vårdchef har efter händelsen lyssnat igenom 15 larmsamtal där brister framkommit och utifrån detta har operatören fått utbildning för att bättre kunna hantera den information som kommer in i ett larmsamtal. Numer kopplas även vårdsamtalen till en SOS-sjuksköterska för bedömning och prioritering.

Produktionschefen ska avlyssna samtal varje månad för att utvärdera effekten av åtgärderna som satts in. Dessutom ska operatörer som saknar tidigare sjukvårdsutbildning få ökad utbildning vad gäller anatomi, fysiologi och sjukdomslära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!