Nye hövdingen önskar banbygge

Besked om att Norrbotniabanan ska byggas och en ökad satsning på utbildning för att ännu fler studenter ska lockas att läsa i Luleå.Det är ett par önskningar landshövding Sven-Erik Österberg vill se infriade när han blickar framåt mot 2013 och på sikt hoppas han också få lite mer fritid så han kan odla sitt jaktintresse och knäppa någon älg till hösten.

Staten sysslar till viss del sig åt kolonialism. "Tar man ut tillgångar från en region måste man inse att det har ett pris och att man bör investera tillbaka, men det har varit njuggt!", säger Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg.

Staten sysslar till viss del sig åt kolonialism. "Tar man ut tillgångar från en region måste man inse att det har ett pris och att man bör investera tillbaka, men det har varit njuggt!", säger Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg.

Foto: Sofia Wellborg

LULEÅ 2012-12-29 06:00

För snart tre månader landade han och hustrun Ann-Marie i residenset i Luleå som genomgått en omfattande renovering som avslutades i sommar.

- När Björn Rosengren blev landshövding tog han tag i renoveringen av huset som var ganska nedgånget, säger Sven-Erik Österberg, när han tar emot PT i residensets representationsvåning.

- Men nu ser det fint ut, säger Sven-Erik Österberg, som tycker att ankomsten i oktober blev lyckad.

- Vi har blivit väl mottagna och känner oss välkomna. Det så roligt när folk på stan kommer och hälsar på oss, säger landshövdingen.

Tar det med ro
Turbulensen efter adventfirandet där han kritiserades för att snåla med fikat tar han med ro.

- Det har varit ganska överdådigt tidigare med sju sorters kakor. Vi ville erbjuda en första påkänning av julen där vi hade både kakor, godis och knäck. Men om någon inte är nöjd får de väl vara det, säger Sven-Erik Österberg, som inte låtit surmulna kommentarer påverka hans syn på länet.

- Jag hade en positiv bild av Norrbotten innan vi kom och den har stärkts, säger Österberg.

Han uppger att nedgång har bytts mot en ny optimism inte minst initierad av den växande gruvnäringen där malmtransporterna redan börjat rulla från Pajala och det har satt fart på riksdagens trafikutskott.

Det har begärt att regeringen snabbutreder en ny järnväg mellan gruvan i Pajala och Svappavaara.

- Det är ett måste på sikt. Vi kan inte ha tunga malmtransporter på vägarna var sjätte minut, menar länschefen.

Åker på Eriksgata
Smekmånaderna är så gott som över för denne luttrade politiker som säger att han inte saknar politiken. Nu satsar han på landshövdingeuppdraget där han tycker att han lärt känna sin myndighet rätt väl.

- Man måste lära sig förstå rytmen i organisationen, gå i takt och sedan kravla sig fram till täten, förklarar Sven-Erik Österberg.

Han anser att han lärt sig flödet i länsstyrelsen rätt bra och han har börjat lära känna nätverken inom både utbildning och infrastruktur. Nu inleder han fas två, "Eriksgatan" genom länet där alla kommuner få besök.

- Jag har nyligen varit i Älvsbyn och efter helgerna rullar det på under hela våren där turnén slutar i Luleå, förklarar landshövdingen, som anger vad han vill prioritera nu.

Det handlar först om Norrbotniabanan.

- Jag har träffat ledningen för Norrbotniabanan AB. Vi ska träffas igen i januari och jag kommer också att ta upp frågan när infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd kommer hit 15 januari för att inviga Haparandabanan.

- Nu gäller det att hålla grytan varm, säger Sven-Erik Österberg, som anger att folk söderut kanske vet att det händer saker norrut men inte hur mycket, där det omfattande godsflödet efter Norrlandskusten motiverar en Norrbotniabana.

Han delar (till viss del) regionrådet Erik Bergqvists (Västerbotten) syn på att staten ägnar sig åt kolonialism i norra Sverige. Den plockar gärna ut mineraler och vattenkraft, men ger lite tillbaka till det folk som producerar tillgångarna.

- Tar man ut värden ur en region måste staten inse att det har ett pris och det bör leda till investeringar också hos oss, men hittills har det varit njuggt, säger Norrbottens landshövding.

Länet har en viktig uppgift att vända synen på icke medvetna riksdagspolitiker och ett led i det arbetet blir att kittla riksdagens skatteutskott som kommer hit i februari.

I det här sammanhanget har Sven-Erik Österberg åstadkommit att det inom kort startar ett forskningsprojekt i samarbete med LTU som går ut på att ta fram vilken betydelse norrländsk industriproduktion har för riket i övrigt.

- Det Norrbotten gör har betydelse för hela den svenska ekonomin.

Kvinnor mer utbildade
Han tar också upp käpphästar, som att locka fler studenter till Luleå, att bostadsbyggandet måste ta fart, och att det måste bli en bättre matchning mellan de kompetenser som finns i arbetslöshetskön och de jobb som finns ute på marknaden.

- Och det är ett problem att kvinnor i Norrbotten i snitt är mer högutbildade än män. Detta är en jämställdhetsfråga fast åt andra hållet, säger Sven-Erik Österberg.

Han pekar även på vikten av att båda i en familj får arbete när en rekryteras till arbete i länet.

- Kan vi inte lösa detta blir det problem att rekrytera arbetskraft.

Men vad kan en landshövding göra åt det?
- Vara en spindel i nätet, en spelare som för ihop de olika aktörerna, säger Sven-Erik Österberg, som också leder ett län som blir allt "duktigare" på energi där Piteå tagit täten i Sverige.

Beslutar som PO
Sven-Erik Österberg betraktar med intresse utvecklingen av vindkraft i Markbygden men han pekar på att vindkraft inte kan placeras var som helst.

- Länsstyrelsens roll är alltid att göra en samlad bedömning och sedan fatta beslut, säger landshövdingen, som själv är en pragmatisk person som kan tänka sig att (likt föregångaren PO Eriksson) ta självständiga beslut kring strandskyddet, även om de går emot de egna tjänstemännen.

- Jag har ingen annan uppfattning än PO Eriksson i den frågan. Det är rimligt att vi kan erbjuda en sjönära bebyggelse. Regelverket är för stelbent, säger Norrbottens landshövding.

Nu tar han paus för att fira nyår.

- Vi ska göra det med vänner som kommer upp från Kalmar. Julen firade vi hos min son i Surahammar, men nästa år hoppas jag kunna samla alla barn och barnbarn i residenset. Det blir en riktig "Fanny och Alexander"- jul, säger Sven-Erik Österberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om