Regeringen beslutade under gårdagen vem som skulle efterträda Per-Ola Eriksson, som tjänstgjort som landshövding i Norrbotten i nio år. Spekulationerna har under en längre tid pekat på en kvinnlig kandidat, men än kommer inte trenden på 32 manliga företrädare i följd att brytas. Under en presskonferens på torsdagen blev det officiellt och klubban lämnades traditionsenligt över från Per-Ola Eriksson till Sven-Erik Österberg, som tillträder den nya tjänsten som landshövding den 1 oktober.
- Norrbotten är inget krislän längre, vi ser att det är en positiv utveckling. Det känns väldigt spännande att få ta del av den och även att ha möjlighet att kunna påverka den i en positiv riktning. Vi har sett bra landshövdingar, som både Rosengren och Per-Ola Eriksson har varit. Hövdingen har stor betydelse för länets utveckling, det är en utmaning jag tänker ta mig an med full kraft, säger Sven-Erik Österberg.
57-årige Österberg har rötterna i Västmanland men har varit en flitig besökare Norrbotten de senaste veckorna.
"Mycket hedrad"
- Norrbotten är faktiskt 20 gånger större än Västmanland till ytan, så jag går från ett litet län till ett väldigt stort. Jag kan naturligtvis inte länet lika bra som P-O (Per-Ola Eriksson) men jag har varit en hel del i Norrbotten och trivs väldigt bra, säger Österberg vid presskonferensen.
Den nye landshövdingen jobbar i dagsläget som riksdagsledamot för Socialdemokraterna och som ledamot i konstitutionsutskottet. Han är en före detta kommun- och finansmarknadsminister och har tidigare även suttit som biträdande finansminister samt i flera riksdagsutskott. Nu är han redo att lämna politiken.
- Jag är både mycket hedrad och mycket glad över att ha fått förtroende av regeringen att bli landshövding i Norrbotten. Det känns som en spännande och rolig utmaning, säger Sven-Erik Österberg.
Frågor som ligger honom varmt om hjärtat är näringslivsfrågor och han har själv en bakgrund i skogsnäringen som skogsarbetare. Under presskonferensen pekade han på olika frågor som han hoppas att få jobba med under sitt kommande uppdrag och nämnde bland annat basnäringarna och kulturlivet.
"Inget dåligt län"
- Den samiska kulturen, inte minst, och andra kulturer som finns här.
Österberg vill se en satsning på högre utbildning.
- Vi kommer att behöva kompetens. Besöksnäringen går med all säkerhet också att utveckla.
Att ta på sig den nya rollen som landshövding ser han som en utmanande uppgift.
- Jag kommer säkert att rådfråga P-O i vissa frågor. Det är många som har pekat på att om jag skulle få möjligheten att bli landshövding så är Norrbotten det bästa länet att vara landshövding i. Det är en intressant utveckling och det är inget dåligt län jag kommer till, säger han.
Bosätta sig
Att få erbjudandet att bli landshövding var inget som Sven-Erik Österberg förväntat sig, men det var ett uppdrag som kom i rättan tid.
- Jag har ju tänkt en del, det handlar ju om att i stort sett starta ett nytt liv. Jag har varit i riksdagen i 18 år och varit ordförande i flera utskott och suttit i regeringen, och någonstans kanske det är dags att sluta det livet om man ska göra något mer innan pensionen. Det är klart att när man får ett sådant här erbjudande så passar det väldigt bra in, säger han.
Reglerna säger att landshövdingen måste bosätta sig i det län där denne är verksam. Vilket betyder att det blir en flytt för Sven-Erik Österberg inom den närmsta tiden.
- Min hustru och jag har diskuterat det här väldigt noga, och det är gemensamt beslut. Det är ju boplikt så jag kommer att bo här. Men vi har kvar huset i Västmanland, jag har ju barn och barnbarn där. Huset byggde jag själv för 30 år sedan så dit vill vi återvända och spendera våra pensionärsår, säger Sven-Erik Österberg, som är gift och har tre barn.