Livet skakades om när Björn fick parkinson

Hockeytränare för elitserielaget Rögle, bosatt i nybyggt hus, pappa och gift. Björn Hellkvist, 35 år, levde det perfekta livet. Men det mesta skakades om när han drabbades av Parkinsons sjukdom - en sjukdom som till sist inte längre gick att dölja.

Björn Hellkvist, 35 år, drabbades av Parkinsons sjukdom redan i 30-årsåldern och berättade i går inför en stor publik i Luleå om hur det påverkat hans liv.

Björn Hellkvist, 35 år, drabbades av Parkinsons sjukdom redan i 30-årsåldern och berättade i går inför en stor publik i Luleå om hur det påverkat hans liv.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ 2013-01-11 06:00

- Hej, jag är Ebba och Moas pappa, sedan är jag också make till Anna sedan sex år tillbaka, mitt namn är Björn Hellkvist.

Det är så han väljer att presentera sig - den före detta Rögletränaren som 2010 fick diagnosen Parkinsons sjukdom.

Han menar att för fem-sex år sedan hade han inte alls lagt fram det på samma sätt. Då hade han främst lyft fram sig själv som "hockeytränaren som uppnått det och det och jo, förresten hade han två barn och var gift också ..."

Men i dag ser han annorlunda på livet.

Det är en stor publik som samlats på Landstingshuset i Luleå för att lyssna på föreläsningen som anordnas av NYP, Nätverk för personer i yrkesverksam ålder med parkinson.

- Att titta på mig är som att se på en tennismatch, men jag skakar inte lika mycket när jag går fram och tillbaka, säger Björn Hellkvist som redan 2005 började känna av de första symptomen på sin sjukdom.

Fingrarna "dansar"
Det är när han står och rakar sig som först ringfingret och sedan också lillfingret börjar "dansa" och rita små krumelurer i luften. Det hela är obegripligt och han stoppar helt enkelt bara ner handen i byxfickan igen. Där får den stanna och han berättar inte för någon.

Men under åren som följer kommer fler symptom på sjukdomen, två år senare hamnar han hos en läkare som dock helt avfärdar alltihop och menar att Björn "tagit upp hans tid med en massa trams".

- Då bestämde jag mig för att aldrig prata med någon läkare mer, säger Björn.

Men sjukomen fortsätter att förvärras. Han får svårt att gå i trappor och måste alltid gå baklänges i smyg när ingen ser. Han har ont i ryggen, skakar, får kramper och vaknar upp på morgnarna med en känsla av att vara bakfull.

Vägrade acceptera
Till sist hamnar han hos ytterligare två läkare som ganska snart ställer rätt diagnos: Parkinsons sjukdom - något Björn själv först vägrar acceptera att han har.

- Jag var helt övertygad om att det var ett missförstånd, säger han och berättar att först ett år senare, vid en medicinsk undersökning som fastställde att han har sjukdomen, kunde han ta in det tunga beskedet och gråta själv också.

I början av oktober 2011 gick sjukdomen inte längre att dölja för hockey-Sverige. Björn Hellkvist samlade då ihop sina spelare i Rögle BK och berättade för dem att han inte längre kunde vara deras tränare.

I boken "Shaking Generation - en skakande berättelse", som han har skrivit tillsammans med Annica Holmberg, berättar han hur sjukdomen påverkat honom, men den handlar också om hans livsfilosofi, ledarskap och krishantering

Han har också startat stiftelsen Shaking Generation för att samla in pengar till forskning och ta upp kampen mot parkinson.

Han vill gärna vara ett ansikte utåt för sjukdomen och poängtera att den även drabbar yngre personer som befinner sig mitt i livet.

I dag äter han mängder av medicinerna, men de får honom också att må bättre. Han jobbar kvar för Rögle BK med andra uppgifter och livet går vidare.

Främst är han Ebba och Moas pappa.

FAKTA Parkinsons sjukdom

Är en progressiv neurologisk nervsjukdom som påverkar flera signalsystem. Den sjuke förlorar vissa specifika nervceller, vilket leder till skakningar, stela muskler och långsamma rörelser.

Det finns ingen botande behandling mot Parkinsons sjukdom, utan man inriktar sig på att minska symptomen. Vissa neurologiska ingrepp kan också göras.

Cirka 20 000 svenskar har i dag parkinson, cirka 2000 personer insjuknar varje år. De flesta är över 50 år.Källa: Parkinson Förbundet, Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om