Förra året drog den nationella psykiatrisatsningen igång över hela landet, ett samarbete mellan staten och Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Bara i fjol satsade man 350 miljoner kronor, pengar som landstingen och kommunerna sedan kunde få ta del av om man uppfyllde några grundkrav och gjorde en prestation.
Men när pengarna skulle delas ut var det två län som blev utan för att man inte uppfyllt ett av grundkraven - Kalmar och Norrbotten.
Enligt Socialstyrelsen var samarbetet mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna "för otydligt" när det gällde ansvarsdelen för att länet skulle få pengar i den första omgången.
Länet blev därmed utan nio miljoner kronor - pengar som annars skulle ha fördelats lika mellan landstinget och de 14 kommunerna.
"Är felaktig"
Landstinget i Norrbotten och Kommunförbundet Norrbotten har i en gemensam skrivelse ifrågasatt Socialstyrelsens beslut - man anser att Socialstyrelsens bedömning är felaktig och att Norrbotten visst uppfyllde de grundkrav som ställts inför 2012.
- Det är något som vi är irriterade över, att vi av någon outgrundlig anledning ändå inte fick pengarna, säger Kent Ögren (S) landstingsråd i Norrbotten som menar att även SKL ställt sig frågade till varför Norrbotten inte klarat av grundkravet.
Under gårdagens landstingsfullmäktige ställde Jens Sundström (FP) i en interpellation frågan om landstingsledningen nu vidtagit några åtgärder med anledning av de brister i samarbetet som framkom vid Socialstyrelsens granskning.
Kent Ögren menar att det redan finns en överenskommelse sedan 2011 mellan kommunerna och landstinget när det gäller vård till psykiskt funktionshindrade, den ska nu revideras för att leva upp till de krav som ställs i år.
Bland annat har landstinget anställt en utvecklingsledare för att samordna och driva landstingets förbättringsarbete inom psykiatrisatsningen, motsvarande satsningar görs även på kommunsidan.
- Nu tar vi nya tag, säger Kent Ögren som förutsätter att man kommer att uppfylla kraven.
Men även staten har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta och fastställa tydligare bedömningskriterier för årets överenskommelse.