Inget åtal väcks mot Obolmännen

Det blir inget åtal om bedrägeri och förskingring mot Obol-duon Bo Johansson och Jan Saradlic. Statsåklagare Staffan Granerfeldt konstaterar att det inte går att leda punkterna i bevis och lägger därför ner brottsundersökningen.

Brottsutredningen mot männen bakom Obol Bo Johansson (bilden) och Jan Saradlic läggs ner. Det  har statsåklagare Staffan Granerfeldt nu beslutat. (Arkivbild)

Brottsutredningen mot männen bakom Obol Bo Johansson (bilden) och Jan Saradlic läggs ner. Det har statsåklagare Staffan Granerfeldt nu beslutat. (Arkivbild)

Foto:

LULEÅ 2011-09-17 06:00

Brottsåtalen mot de två huvudmännen i den så omskrivna Obolhärvan är alltså nedlagda.

Beskedet är inte helt oväntat. Redan för två år sedan sa statsåklagare Staffan Granerfeldt i en intervju i PT följande:

- Förundersökningen rymmer redan nu minst tusen A4-sidor. Hela tiden uppstår nya frågor som jag måste få svar på för att kunna bedöma helheten. Utan att säga för mycket känner jag tveksamhet till om det är möjligt att väcka åtal i slutändan.

Vägs ände
Nu har statsåklagaren uppenbarligen kommit till vägs ände.

- Det går helt enkelt inte att bevisa bedrägeri och förskingring, säger statsåklagaren till Norrbottens-Kuriren.

Men jakten på de drygt 100 miljoner som företag, organisationer, idrottsstjärnor och privatpersoner satsade i bolaget, rullar
vidare.

Hoppas
Fortfarande hyser de som stämt Obol ett visst hopp att kunna få tillbaka delar av de summor de satsat. Men helt säkert är det inte.

Pengarna, 11,5 miljoner kronor som det kanadensiska kapitalförvaltningsbolaget Dundee Securites har överlämnat till länsstyrelsen i Stockholm, från Obols konto hos bolaget, är just nu frysta.

Detta sedan det har tillkommit ytterligare personer som rest krav på Obol.

Konkursboet är frustrerat över att nya fordringsägare kan dyka upp efter så lång tid. Länsstyrelsen å sin sida lutar sig mot att det råder en preskriptionstid på tio år efler det att pengarna överlämnats från den kanadensiska förvaltaren till de svenska myndigheterna.

Länsstyrelsen vill att allt ska gå rätt till. I princip att prioriteringsordningen bland fordringsägarna i slutändan blir korrekt.

Frysta
Huruvida detta är juridiskt hållbart kommer att prövas inom kort. Fram till dess är emellertid pengarna frysta.

I alla händelser är de 11,5 miljonerna bara en bråkdel av de summor som bland annat många idrottsstjärnor överlät till Obol att förvalta. Här talas om över 100 miljoner kronor, men ingen vet med säkerhet exakt hur mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om