Videon är inte längre tillgänglig
I snart nio år har P-O Eriksson varit Norrbottens landshövding. Genom att han fortfarande har tid kvar på sin post vill han ännu inte göra någon summering av sin tid som hövding och de bästa anekdoterna håller han inne med tills han slutar i juli. Trots den något hemlighetsfulla hållningen konstaterar han ändå att det hänt mycket med länet sedan han tillträdde.
- När jag kom in våren 2003 präglades länet av en negativ anda och det saknades framtidstro. Under den tid jag varit landshövding har trenden vänt och blivit till positiva tongångar. Det går bra för Norrbotten nu på många plan, inom forskningen, kulturen och idrotten för att ta några exempel.
Minnesvärda
händelser
Det gångna året har resulterat i många minnesvärda händelser sett ur ett norrbottniskt perspektiv, några negativa men mest positiva.
- Man minns ju bäst det som hänt nyligen och då tänker jag på beslutet att uppföra flera hundra nya vindkraftverk. Glädjen över det överskuggades dock av drunkningsolyckorna den senaste tiden.
Han framhåller Jokkmokks marknad i februari som ett annat positivt minne av året. Kronprinsessan var på plats för att inviga och folk från när och fjärran var där, bland andra flera av Per-Ola Erikssons landshövdingskollegor.
Visa upp
länet på plats
- Det var ett ypperligt tillfälle att visa upp delar av länets handel och kultur. Många av mina kollegor blev så intresserade att de direkt bestämde sig för att återkomma nästa marknad.
Det är på det sättet som Per-Ola Eriksson vill jobba. Han vill visa upp länet på plats, inte åka ner till Stockholm och där prata om länets förträffligheter.
- Det blir aldrig samma sak. Jag kan prata om Storforsen men det blir aldrig samma sak som att se den med egna ögon.
Per-Ola Eriksson tar också upp sommaren 2011 som ett av årets varmaste minnen.
Fantastisk sommar
- Sommaren vi hade var ju helt fantastisk. Det kändes riktigt bra att få bevisa för omvärlden att solens strålar är varma i Norrbotten som kunde uppvisa flest soltimmar. Något som förstås var mycket glädjande för turistentreprenörerna.
Han framhåller även de idrottsliga prestationerna över året där flera länsbor haft stora framgångar.
- Jag tänker bland annat på Magdalena Pajala och Helena Engman och det positiva som hänt inom damfotbollen.
Att förändra bilden av länet som präglat av mansdominerade näringar är något som ligger Per-Ola Eriksson varmt om hjärtat. Den tid han har kvar som landshövding vill han bland annat ägna åt att få Norrbotten att framstå som ett "eldorado" för kvinnor.
Givande samtal
- Jag bjöd hit Northland basket och hade ett mycket givande samtal med dem om hur de ser på länet.
- Jag hoppas hinna med att även bjuda hit Piteås fotbollsdamer för ett liknande samtal. Det handlar mycket om att förändra attityder. Länet måste kunna erbjuda arbetsplatser och aktiviteter som passar kvinnor.
Per-Ola Eriksson vill som sagt inte göra någon summering av sin tid som landshövding så länge han sitter kvar. Men visst finns där mängder av saker som blivit bra och andra som inte gått som han hoppats.
Sparar de bästa anekdoterna
- Jag hade trott att vi skulle ha kommit längre beträffande den Botniska korridoren (den korridor där Norrbotniabanan är tänkt att gå, reds. anmärkning) Samtidigt så jobbas det vidare med frågan och jag tycker inte att vi ska misströsta.
- Industrin är numera med på tåget för en Norrbotniabana, vilket de inte var tidigare. Frågan är dessutom etablerad på EU-nivå och har nog faktiskt ett starkare stöd i Bryssel än i Sverige.
De bästa anekdoterna från tiden som landshövding sparar han som sagt till en framtida summering. Men på frågan vad han vill bli hågkommen för svarar han ödmjukt.
- Om jag får önska så skulle jag vilja bli hågkommen för mitt äkta engagemang för länet. Att jag i alla lägen jobbat för länets bästa, säger Per-Ola Eriksson.