Hövdingen tror på en ljus framtid

Nej, förre landshövdingen Björn Rosengren ligger inte begravd under stenobelisken framför residenset i Luleå. En av flera lustiga anekdoter som landshövding Per-Ola Eriksson berättar i PT:s nyårsintervju. Eriksson summerar 2010 som ett händelserikt och bra år för Norrbotten. Och han tror att 2011 kan bli ännu bättre.

Landshövding Per-Ola Eriksson kan se tillbaka på ett 2010 med flera viktiga milstolpar och han tror på en ljus framtid för Norrbotten. Numera behöver inte länets representanter med mössan i hand uppvakta regeringen. I dag kommer investerarna till Norrbotten.

Landshövding Per-Ola Eriksson kan se tillbaka på ett 2010 med flera viktiga milstolpar och han tror på en ljus framtid för Norrbotten. Numera behöver inte länets representanter med mössan i hand uppvakta regeringen. I dag kommer investerarna till Norrbotten.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ 2010-12-30 06:00

PT fick en pratstund med Per-Ola Eriksson över en kopp kaffe i residenset i tisdags. Eriksson är avspänd och på gott humör efter en skön julhelg med familjen och tiotal hallänningar (hustrun Lenas släktingar).

- Det var huset fullt, men trevligt. Jag fick bland annat ett seriealbum med Hälge av min dotter. Och fina långkalsonger. Kan behövas nu när det är så kallt, säger Per-Ola Eriksson.

Populärt fika
Han är som alla andra måttligt road av den ihållande kylan och han gruvar sig en smula inför nyårstalet i Norra hamn i Luleå
minuterna före tolvslaget på nyårsafton.

- Det brukar alltid vara så kallt. Usch, vad jag har frusit. Det är tur att det är ett ganska kort tal.

Landshövdingens nyårstal har blivit en tradition, men en kanske än större tradition är det populära trettondagsfikat i residenset. I år tog de 150 biljetterna slut på några minuter.

- Det kommer folk från hela länet, men vi får inte ta in fler människor.

Flera milstolpar
När Eriksson summerar 2010 i Norrbotten pekar han på ett par milstolpar. En är invigningen av ETC:s anläggning i Piteå. Kanske svaret på en del av framtidens bränsle.

En annan milstolpe är första spadtaget för gruvan i Pajala. En gruvetablering som Eriksson tror får stor betydelse för Tornedalen och länet.

Vindkraftens segertåg i Markbygden och övriga Norrbotten är en tredje milstolpe.

Men landshövdingen är idrottsintresserad och vill också lyfta fram OS i Vancouver.

- Oj oj oj, Kalla och Hellner. Vilka skidåkare. Det var Norrbotten mot världen.

Ser bra ut
Men om vi vänder blad och tittar på 2011?
- Ha ha, "vänder blad", nu lät du som kungen. Skämt åsido, det ser väldigt bra ut för Norrbotten. Det görs stora investeringar i basindustrin och numera behöver vi inte åka ner till Stockholm med mössan i hand. I dag kommer investerarna hit.

- Det vi behöver är fler småföretag och egen produktutveckling. Det ska vi jobba för, säger Per-Ola Eriksson.

Landshövdingen skulle inte heller ha något emot fortsatta skidframgångar när VM avgörs i Norge. SM-guld till Luleå Hockey och basketlagen vore inte heller fel.

Framtidsprognosen är god, men givetvis finns det problem. Ett exempel är rennäringen som är trängd av andra intressen, exempelvis vindkraften.

- Det är en svår och viktig fråga. Jag har inga givna svar, men det är möjligt att villkoren för rennäringen kommer att förändras med tiden. Men jag tror inte att den kommer att försvinna.

Strandskyddet har också varit på tapeten och det blev turbulent när landshövdingen tog beslut som gick stick i stäv med tjänstemännens åsikter.

- Det är viktigt att påpeka att lagen gäller lika för hela Sverige, även om förutsättningarna i Arjeplog är annorlunda än i Stockholms skärgård. Det är en i högsta grad aktuell fråga.

En annan aktuell fråga är de skärgårdssatsningar som ska göras. Så sent som nu i december var Per-Ola Eriksson med och avsatte pengar från strukturfonderna för detta ändamål.

Ett roligt jobb
Per-Ola Eriksson blev landshövding 2003 och 2009 gick förordnandet ut, men regeringen har förlängt det till hösten 2011. Då blir Eriksson folkpensionär, men någon lust att luta sig tillbaka och "tälja trägubbar" har han inte.

- Att vara landshövding är roligt och stimulerande, men oavsett om regeringen vill ha mig kvar eller inte så kommer jag att fortsätta engagera mig i olika frågor. Så länge hälsan står mig bi.

Eriksson är, som sagt, en man som gillar att berätta lustiga anekdoter och han har många på lager. Så hur var det nu med Björn Rosengren?

- Det var en skolklass som besökte min företrädare, Kari Marklund, och precis när de skulle fara pekade en pojke på obelisken och frågade om Rosengren låg begravd där.

Tilläggas kan att Björn Rosengren är i livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om