Videon är inte längre tillgänglig
Sensorer, indikatorer, videoöverföring, GPS-kordinater. Räddningsarbetet i samband med olyckor av skilda slag ska bli säkrare och insatserna mellan berörda ännu effektivare.
Det här kan sägas vara huvudsyftet med det forskningsarbete som under en treårsperiod pågår vid Luleå tekniska universitet.
- I grund och botten handlar det om att öka kompetensen både när det gäller att analysera risker och hantera kriser och samtidigt ta lärdom av erfarenheter från incidenter och olyckor, säger Lennart Elfgren som är ordförande vid Centrum för riskanalys och riskhantering vid universitetet i Luleå.
EU-projekt
Ett sätt att göra detta är att prova nya metoder med högteknologisk forskning.
Vid universitetet pågår ett avancerat, EU-finansierat forskningsprojekt där ny teknik ska bana väg för effektivare och ännu bättre samordnade räddningsinsatser.
Ett av målen vid övningen var att hitta förutsättningar att bygga upp ett IT- och datastöd som kan användas för att styra och analysera en insats.
Scenariot kring övningen var alltså brand i ett flerfamiljshus.
- Vi använder exempelvis rökdykare som bär särskilda sensorer som förutom att den ger räddningsledning GPS-kordinater var rökdykaren befinner sig, även mäter kroppstemperatur, temperatur utanför dräkten och ger direkta indikationer om rökdykaren skulle ramla ihop, berättar Lennart Elfgren.
Videokameror
Men teknologin är vidare än så.
- Vi testar även ett system där räddningspersonal bär på videokameror och via en särskilt framtagen applikation i mobiltelefonen kan skicka bilder på eventuellt skadade där även deras skadestatus markeras och GPS-kordinater finns med som markerar exakt var de befinner sig, säger Mathias Johanson, forskare.
Realistisk bild
Vid insatsövningen på torsdagen fanns studenter från brandingenjörsutbildningen med, men även polisstudenter från Polishögskolan i Umeå.
- Målet är att få en så samlad och realistisk bild som möjligt från en olycksplats som vi dagligen möter, säger Ronnie Lindberg, övningsledare.
Lindberg välkomnar att forskningen och utvecklingen tar kliv i riktningen mot ökad säkerhet.
- Allt som gör vårt arbete säkrare är självklart bra.
Framgångskoncept
Han välkomnar också den effektivare samordning som forskningsarbetet också syftar till.
Lennart Elfgren vid CRR konstaterar att projektet i sig är unikt.
- Det är ett framgångskoncept där slutanvändarren ryms inom samma ramar och det kommer även att ge en plattform där forskning utbildning och övning sammanfogas, säger han.