- Som jag ser det faller åtalat mot min klient, säger Anton Strand som försvarar polisbefälet.
Advokat Anton Strand från advokatfirma Althin i Stockholm visade upp ett dokument som beskriver polisens tjänsteföreskrifter om behandling av frihetsberövade och omhändertagna personer.
Sköts över
Det står klart och tydligt att det är närpolisen som är föreståndare för polisarresten. I Norrbotten finns det inte längre några närpolischefer och därmed faller ansvaret på områdeschefen.
Inom polismyndigheten i Norrbotten ersattes 2007 de 14 närpolischeferna med fyra områdeschefer. Ansvaret för arresten sköts alltså över till områdescheferna.
- Hur som helst faller inte det ansvaret på min klint som vakthavande befäl, säger Anton Strand.
- Jag förväntar mig att åtalet mot min klient kommer att läggas ner.
När advokat Strand förevisade tjänsteföreskriften till domstolen reagerade
tf chefsåklagare vid Riksenheten för polismål, Pär G Lindell, kraftfullt.
- Jag anser att det finns hinder att fortsätta rättegången. Jag måste få en chans att utreda det här vidare, sade chefsåklagaren.
Irriterad
Det var en märkbart
irriterad chefsåklagare som kommenterade det inträffade utanför rättssalen.
- Jag måste utreda det här vidare, jag måste ha svart på vitt, sade han och fortsatte:
- Som jag ser det trodde även det vakthavande polisbefälet att arresten var hans ansvar.
Enligt Anton Strand finns det även andra skäl till att åtalet mot polisbefälet ska ogillas. I utlåtandet angående dödsorsaken skriver rättsläkare Peter Löwenhielm, att fynden och omständigheterna starkt talar för att döden har orsakats av ett så kallat diabeteskoma.
- Jag anser att frågan om dödsorsaken inte är helt utredd. När 37-åringen omhändertogs fann polisen sex tabletter som han hade på sig. De här tabletterna är attraktiva i missbrukarled och det är inte utrett att den här mannen inte hade drogat sig.
Order
Om advokat Strands teorier håller, kan hela den här händelsen falla tyngre på den polisman som den här dagen arbetade som arrestvakt.
Polismannen fick en direkt order av polisbefälet att titta till 37-åringen, men struntade helt i att utföra den.
Rättens ordförande, rådman Anders Aurell, hade svårt att sia om den fortsatta handläggningen.
- Som jag ser det just nu kommer rättegången att fortsätta någon gång under nästa år, sade han.
Det abrupta avbrottet gjorde att tingsrätten i sista minuten kunde avstyra de fem vittnen som var kallade, från att komma till tingsrätten. Bland annat lyckades den stoppa rättsläkaren Peter Löwenhielms flygresa från Malmö till
Luleå.
Polismyndigheten säger sig inte kunna kommentera fredagens utfall av rättegången.
I ett pressmeddelande säger den operative chefen Per Karlsson:
- Nu kommer åklagaren att ta ställning till de nya uppgifterna och det vore olämpligt om vi uttalade oss innan det arbetet är klart. Den fortsatta utredningen får visa huruvida det fanns oklarheter i våra riktlinjer vid den aktuella tidpunkten.