Gruvnäringen i fokus när Olofsson besökte länet

För att lösa arbetskraftbristen för gruvnäringen krävs utbildad personal. Men för att gruvorterna ska utvecklas och kunna locka familjer att flytta dit krävs mycket mer.- Att tänka jämställdhet är helt nödvändigt för utvecklingen, säger Anna-Karin Hatt, it- och regionminister.

Näringsminister Maud Olofsson och it- och regionminister Anna-Karin Hatt gästade Luleå under onsdagen. Till höger, landshövdingen P-O Eriksson.

Näringsminister Maud Olofsson och it- och regionminister Anna-Karin Hatt gästade Luleå under onsdagen. Till höger, landshövdingen P-O Eriksson.

Foto: Göran Ström

LULEÅ 2011-02-24 06:00

Hur gruvnäringen i Pajala, Kiruna och Gällivare ska hitta tillräckligt med kompetent personal var huvudfrågan som diskuterades vid det "högnivåmöte" som ägde rum hos landshövding Per-Ola Eriksson på onsdagen. På mötet deltog förutom Hatt också näringsminister Maud Olofsson.

- Småföretagen oroas över konkurrensen om arbetskraften. Vi vill skapa en gemensam bild av behoven, vad som måste göras och vem som ska göra vad, sade Olofsson.

Viktigt med inflyttning
Anna-Karin Hatt poängterade att det inte bara handlar om att få människor att stanna, utan också att få en inflyttning.

- Om arbetskraften inte bara ska pendla in och pendla ut så krävs en helhetssyn. På orterna finns en fantastisk livsmiljö med närhet till naturen, men man måste också titta brett på hur man ska göra det attraktivt för familjer och barn att flytta in, inte minst arbetstillfällen för kvinnor.

För Northland resources, som öppnar gruva i Pajala, är det viktigt att det finns utbildningar inom gruvsektorn både på gymnasienivå och på högskolenivå. Men Karl-Axel Waplan, vd, lyfter också fram samhällsbyggandet i stort.

- Om vi ska få människor att flytta hit kan vi inte kräva att de ska göra avkall på samhällsfunktioner som de är vana med. Ska vi göra samhället intressant går det inte bara att bygga fina bostäder vid en älvstrand. Det krävs bra sociala system, hälso- och sjukvård, skola, barnomsorg, kultur och tillgänglighet till modern teknologi, säger han.

Anna-Karin Hatt talar också om tillgång till snabb elektronisk kommunikation.

Elektronisk kommunikation
- Det är lika viktigt i dag som en väg var för 100 år sedan. Allt mer, inte bara nöjen, utan också samhällsfunktioner sker via internet och det är en rättighetsfråga.

På mötet medverkade förutom regeringsrepresentanterna och kommunalråden från berörda kommuner, representanter från Northland resources, LKAB och Boliden, från arbetsförmedlingen och Luleå tekniska universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om