Mattias Gardell ställer sig frågan om hur man ska förstå det hat mot muslimer som finns i vårt samhälle. Under föreläsningen målade han upp samhällets bild av muslimer och islamofobi i ord och handling för de 130 åskådarna. Han är pessimistisk på kort sikt men tror att toleransen kan vinna i längden.
Fel tankar
På Gustav Vasas tid var det katoliker, kalvinister och judar som var fienden. I dag är det muslimer, menar Mattias Gardell. Hans senaste bok "Islamofobi" handlar om tesen om att västvärlden tillåter en tilltagande islamofobi att smyga sig in i samhället. Han menar att Västvärlden har kommit att betrakta rasistiska och stereotypiska föreställningar om "hur muslimer är" som rumsrena - föreställningar som får oss att associera orden "islam" och "muslimer" till självmordsbombare, demoner och kvinnor i niqab.
- Hur blev situationen så här? Det är, som man brukar säga, en lång historia, säger Mattias Gardell.
Att människor behöver fiender ligger i mänsklighetens historia menar religionsforskaren.
- På ett plan så handlar det om det mänskliga sättet att tänka. Vi kan inte tänka "vi" utan ett "dom", säger Mattias Gardell.
Begreppet islamofobi leder tankarna helt fel menar Mattias Gardell.
- För det första att hatet och misstänksamheten nödvändigtvis inte riktar sig mot islam som religion utan som muslimer som människor, säger han.
Inte förenliga
Mattias Gardell tar upp en undersökning som många svenskar deltagit i och där majoriteten föreställer sig att muslimska och svenska värderingar inte är förenliga med varandra.
- Men hur tänkte man då, undrar Gardell.
Han berättar att han träffat flera hundratals muslimer och sett andra undersökningar som målar upp en annan bild.
- Om man frågar en muslim vad som menas med muslim så blir svaret ganska förenklat att en god muslim är en människa som går upp tidigt på morgonen, klär sig anständigt, går i tid till jobbet. Och som är en god, generös och ömsesidig maka, make, barn som är laglydig medborgare.
Det menar Gardell är intressant.
- Det är precis de värderingarna vi skulle kalla svenska värderingar! En liten detalj skiljer sig i undersökningen. Muslimer tyckte att det var viktigare att komma i tid till jobbet och de har högre arbetsmoral. Även om svenskarna också anser sig ha det, säger Mattias Gardell.
"Talar om"
Kunskapsproblemen är breda kring uttrycket islamofobi, enligt Mattias Gardell. Han undrar om man skulle man kunna bota islamofobi genom att bjuda upp muslimer och berätta för oss om vad islam är.
- Jag hoppas att muslimer inte tröttnar på att bryta sig in i vårt samhälle. Istället för att bli sådana som vi talar om skulle de bli sådana som vi talar med, säger Mattias Gardell, och berättar att han är imponerad över deras tålmodighet.
Han menar också att det finns ytterligare felaktiga föreställningar om begreppet islamofobi. Han är noga med att berätta att det inte alls är någon fobi.
- Islamofobi handlar inte om Islam och tar inte hänsyn till vad muslimer tycker om Islam. Islamofobi handlar om socialt, politiskt och kulturella reproducerade föreställningar om ambitioner mot diskriminering av muslimer som människor.
Den felaktiga bilden av muslimer målas upp från två håll. Den ena är spelfilmsindustrin och den andra är nyhetsförmedlingen.
- En nyhetsanalys visar att nio av tio nyheter relaterade till muslimer och Islam är negativa. Det handlar om krig, terrorism, kvinnoförtryck och fanatism, säger Mattias Gardell
Han undrar om det inte finns annat man kan berätta om. För att religionskritiken inte ska fortsätta vara så ensidig.
- Man talar om "hur muslimer är". Men muslimer "är" inte på något visst sätt, säger han.