Företagande i Norrbotten och tillgång till offentlig finansiering - är genus en faktor? är namnet på den forskningsrapport som Jeaneth Johansson, docent och biträdande professor vid LTU och Malin Malmström, ek dir universitetslektor, vid LTU, tagit fram.
- Svaret på frågan är ja, genus är en faktor. Det visar de siffror vi fått fram, säger Jeaneth Johansson.
Jämställdhetskrav
Studiens design bygger bland annat på statistiska analyser för att kartlägga fördelning av offentlig finansiering i Norrbotten och syftet är delvis att lyfta fram och "avliva" myter som omgärdar kvinnligt företagande.
- Vi valde att studera offentliga finansiärer just därför att här finns ett tydligt jämställdhetskrav, säger Malin Malmström.
De offentliga finansiärer man studerat är länsstyrelsen, landstinget och Almi företagspartner. Det finns även andra men dessa har inte hunnit sammanställa några siffror.
Män får det kvinnor söker
Uppgifter från länsstyrelsen gör gällande att mellan 2006 och 2009 delades 238 miljoner kronor ut till mäns företagande medan 41 miljoner kronor gick till kvinnors företagande.
- Det här visar att länsstyrelsen beviljar signifikant mer finansiering till mäns företagande, säger Jeaneth Johansson.
Andra fakta visar att kvinnor ansöker om mindre belopp än män. Män ansöker i genomsnitt om 526 000 kronor medan kvinnor ansöker om 342 000 kronor.
- Noteras kan att män erhåller i genomsnitt motsvarande det kvinnor ansöker om, säger Malin Malmström och tillägger att ansökningar om offentliga medel bedöms efter en manlig struktur.
- Män tar ofta i när de ansöker om kapital och när de beviljas får de ungefär hälften medan kvinnor ansöker om det de tror sig behöva. Om de beviljas medel får de ungefär hälften av vad de ansökt om varefter de står där med ett ogenomförbart projekt, säger Jeaneth Johansson.
Då det gäller offentlig finansiering från landstinget är skillnaden mindre och visar att kvinnors företagande erhöll 34 miljoner kronor mot männens 50 miljoner.
Det finns också en rad myter som omgärdar kvinnors företagande som Jeaneth Johansson och Malin Malmström valt att utmana i rapporten.
Flest kvinnliga företagare
- Vanliga föreställningar är att kvinnliga företagare inte vill låta företaget växa och att det finns få kvinnoägda/-ledda företag i länet.
Siffror visar att 40 procent av länets kvinnliga företagare vill låta företaget växa mot 44 procent av de manliga. 33 procent av länets företagare är kvinnor och andelen nyföretagande kvinnor i Norrbotten är högst i riket.
- Att andelen kvinnligt företagande är så högt borde innebära att offentlig finansiering ska vara tillgänglig för dessa kvinnor, säger Malin Malmström.
I rapporten drar man slutsatsen att kvinnor förefaller diskrimineras i tillgång till offentlig finansiering i Norrbotten.
- Det finns här en brist på statistisk data som visar genusskillnader. Det finns en ovilja att ge ut statistik gällande det här och statistiken skiljer sig åt mellan olika typer av finansiärer, säger Jeaneth Johansson.