Fas 3 ökar mest i Piteå

Piteå brottas inte bara med en ovanligt hög ungdomsarbetslöshet (18,1 procent). Man är också den kommun i länet där antalet deltagare i fas 3 ökar mest.

Jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 framstår allt mer som en arbetsmarknadspolitisk ändstation, menar LO-ombudsman Rickard Carstedt och LO-distriktets ordförande Maria Stenberg. I Piteå ökar antalet deltagare i fas 3 av någon anledning mer än i andra kommuner i Norrbotten.

Jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 framstår allt mer som en arbetsmarknadspolitisk ändstation, menar LO-ombudsman Rickard Carstedt och LO-distriktets ordförande Maria Stenberg. I Piteå ökar antalet deltagare i fas 3 av någon anledning mer än i andra kommuner i Norrbotten.

Foto: Robert Lundberg

LULEÅ 2012-02-28 06:00

- I Norrbotten deltar 1 309 personer i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3, det är 109 fler än antalet anställda på SSAB i Luleå, säger Maria Stenberg, Arjeplog, ordförande i LO-distriktet i Norrbotten.

Av statistik från arbetsförmedlingen som presenterades vid en presskonferens på LO-distriktet i Luleå på måndagen framgår vidare, att Piteå är den kommun där antalet deltagare i fas 3 har ökat mest. I december 2011 fanns i Piteå 154 personer i fas 3, vilket innebär en ökning med 19,4 procent jämfört med december 2010.

Kiruna mot strömmen
I hela länet ökade fas 3-deltagarna med 4,5 procent.

I Luleå stannade ökningen vid 6,6 procent under det gångna året. I Arjeplog fanns det sex stycken fas 3:are i december 2011, vilket var lika många som ett år tidigare.

Dynamiska Kiruna går mot strömmen, där minskade antalet deltagare i fas 3 med 10,2 procent.

Västerbotten har betydligt färre deltagare i fas 3 än vad Norrbotten har, cirka 700 personer, noterar Rickard Carstedt, LO-ombudsman i båda länen. Varför det är så kan han inte förklara, och på LO har man heller inga bra svar på varför Piteå utmärker sig negativt i sammanhanget.

Dock svävar LO-ombudsmannen och ordföranden i LO:s Norrbottensdistrikt inte på målet om vad de anser om fas 3 och den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik över huvud taget.

"Ändstation"
- Jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 framstår allt mer som den borgerliga regeringens utsorterings- och ändstation. Utvecklingen är bekymmersam; vi ser inget slut på andelen människor som rasar in i fas 3 samtidigt som utströmningen från programmet är låg, fas 3 leder inte till jobb, säger Maria Stenberg.

- När man är i fas 3 är man hänvisad till att leva på en mycket låg ersättning samtidigt som man utför gratisarbete åt anordnaren. Regeringens arbetsmarknadspolitik leder till fattigdom och utanförskap, inte fler jobb, menar LO.

Okända arbetsgivare
På fackligt håll misstänker man att det finns arbetsgivare som gjort det till en affärsidé att ha fas 3:or anställda och att deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins slutfas får utföra även ordinarie arbetsuppgifter, vilket är emot reglerna.

Men man har inga bevis. Dels är det svårt att få personer i fas 3 att träda fram och vittna, dels lämnar arbetsförmedlingen inte ut uppgifter om vilka deltagare som finns inom den privata sektorn.

- Gör de ett ordinarie jobb eller inte? Vi vet inte, vi kommer inte åt dem, arbetsförmedlingen uppger bara "okänd arbetsgivare", säger Rickard Carstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om