Facket ifrågasätter polisflytt

"Halt! Stopp! Vänta!" Det är vad Polisförbundet Norrbottens ordförande Torgny Olofsson uppmanar länspolisledningen att göra i fråga om omfördelning av resurserna från de mindre kommunerna till Luleå/Boden. - Först och främst måste basverksamheten säkerställas ur ett länsperspektiv, säger han.

"Polisförbundet efterlyser ett helhetsgrepp av myndigheten där man slår fast hur stor bemanning som krävs i till exempel Älvsbyn för att klara basverksamheten. Vi förordar att samtliga 14 kommuner ska ha stationerade poliser på orten", säger Torgny Olofsson, ordförande i Polisförbundet Norrbotten.

"Polisförbundet efterlyser ett helhetsgrepp av myndigheten där man slår fast hur stor bemanning som krävs i till exempel Älvsbyn för att klara basverksamheten. Vi förordar att samtliga 14 kommuner ska ha stationerade poliser på orten", säger Torgny Olofsson, ordförande i Polisförbundet Norrbotten.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ 2011-09-03 06:00

Torgny Olofsson delar länspolismästare Håkan Karlssons bedömning att övervaknings- och utredningsverksamheten behöver förstärkas med fler poliser i Luleå/Boden, där hälften av alla brott i Norrbotten sker.

- Men som facklig representant ifrågasätter jag beslutet att ta resurser från inlandskommunerna för att lösa Luleås akuta bemanningsbehov. Sett ur ett länsperspektiv är risken påfallande stor att det river upp sår som inte kan läkas, säger Torgny Olofsson.

Som skäl för sitt ställningstagande lyfter fackbasen fram några andra pågående översyner inom polisen:

- Dels en nationell utredning om bildandet av större regioner för utökad samverkan, där sammanslagning av myndigheterna i exempelvis Norrbotten och Västerbotten finns med i diskussionerna. Dels en översyn om hur våra länsgemensamma resurser i Luleå fungerar och i vilken mån de betjänar övriga polisområden i Norrbotten. Länsenheterna har på senare tid tenderat växa personalmässigt.

Basverksamhet
Att i ett så oklart läge avveckla transfersystemet och lösa ut sammanlagt 46 nyutbildade poliser som jobbat på olika orter i Norrbotten för att få mer folk i Luleå/Boden, rimmar illa med huvuduppdraget att ha en fungerande verksamhet i hela länet anser Torgny Olofsson:

- Beslutet måste justeras, inte minst nu när det står klart att sommarens externa annonsering efter poliser som vill jobba i yttre tjänst inom Polismyndigheten Norrbotten glädjande nog resulterat i 24 sökande.

- Polisförbundet efterlyser ett helhetsgrepp av myndigheten där man slår fast hur stor bemanning som krävs i till exempel Älvsbyn för att klara basverksamheten, det vill säga att polisen ska kunna komma när det behövs och göra utredningar inom rimlig tid. Vi förordar att samtliga 14 kommuner ska ha stationerade poliser på orten.

Tappar folk
De senaste åren har Norrbotten haft stora framgångar via Polishögskolans distansutbildning och dragit till sig cirka 50 nya poliser per år. Målet har varit att nå upp till 500 poliser, en siffra som nyligen reviderats till 485.

- Som mest kom vi upp till 492 poliser. I dagsläget är vi nere i 477 och minskningen ser tyvärr ut att fortsätta. Man slutar av olika orsaker, till exempel upplevd dålig arbetsmiljö som en följd av utebliven löneutveckling och ett av myndigheten strikt tillämpat arbetstidsavtal. Vi ser också ett större uttag än tidigare av förtida pension från 61 års ålder, konstaterar Torgny Olofsson.

- Polisförbundets uppmaning till länsledningen är därför att hejda sig med genomförandet av omfördelningen av polisresurserna och ta tag i avhoppen istället. Tömmer vi inlandet på poliser nu lär det bli svårt att vrida tillbaka klockan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om