Under förra året fattade Plan- och tillväxtutskottet i Luleå kommun beslut om att tilldela mark till en framtida moské i Luleå.
- Det viktiga är att ni själva måste ta initiativet för att ingen annan kan bestämma var den här lokalen ska finnas, säger Yvonne Stålnacke, kommunalråd (S) i Luleå kommun, en av dem som deltog i paneldebatten.
Beredd att satsa
Muslimer är osynliga i Norrbotten och tar inte så mycket plats, enligt debattpanelen. Kommunen är beredd att satsa på att det ska byggas en moské.
- Vi tycker att moskén skulle tillföra något. Det skulle göra Luleå till en mer attraktiv stad att leva i, säger Yvonne Stålnacke.
- Muslimer behöver någonstans att träffas för att gemenskapen skall utvecklas. Egna lokaler leder till att man får ett starkare politiskt samhälle och ökad medvetenhet. Vi ser att allt fler muslimer ser sig som svenskar i dag, säger Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa.
En person bland åhörarna undrar hur muslimerna skulle ställa sig till att använda alla de tomma kyrkorna.
- Man måste ta bort stolarna först, skrattar Ahmed AL Mofty. Men många muslimer är skeptiska till att använda kyrkan som lokal, fortsätter han.
Luleås biskop deltog också i debatten.
- Kyrkrummet och moskén är ofta symboliska på olika sätt. Men det jag märker konkret är att när relationer uppstår lokalt så uppstår också möjligheten att använda lokaler på olika sätt. Är det något som tillhör den kristna tillförliten så är det gästfrihet, säger Hans Stiglund, biskop vid Luleå stift.
Försenat bygglov
Det var 14 månader sedan Sveriges första moské invigdes i Göteborg. Enligt Sveriges muslimska stiftelse har reaktionerna bara varit positiva.
- Attityden har ändrats enormt, säger Ahmed Al Mofty, ordförande i Sveriges muslimska stiftelse, under gårdagens föreläsning och paneldebatt.
Bygglovet ansökte de om 1985. Det har varit en process på många år och motgångarna har varit många. Försenat bygglov, ritningar som ska godkännas och den ekonomiska biten fick de lösa från utländska länder. Men nu står den där.
- Moskén är öppen för alla och ska fungera som ett Folkets hus. Det är inte bara en plats för att bönfalla till gud, säger Ahmed Al Mofty som också berättar att de har mött ett starkt stöd från bland annat polisen och kyrkan.
Angående moskén i Luleå så lovar kommunen att det inte ska ta lika lång tid.
- Vi är snabba i vårt sätt att jobba. Att hitta mark som vi har gjort. Men också att ordna bygglov. Vi vill att processen ska gå så snabbt som möjligt, säger Yvonne Stålnacke.