Det är ingen tvekan om att han brinner för att djur ska må bra när vi träffar honom vid Binagårdens hund och kattpensionat i Vallen.
- De flesta sköter sina djur bra. Men motsatsen finns. Vi får in cirka 150 anmälningar varje år om brist på tillsyn där det oftast handlar om hundar, men också katter.
Det värsta exemplet på vanskötsel han påträffat var där en Lulebo hade 76 katter och två hundar i lägenheten.
- De omhändertogs och det blev rättsprocess som slutade med att tio katter fick nya ägare. 63 fick avlivas. Djurägaren fick tillbaka tre eftersom rätten bedömde honom som kattvän, säger Martin Wass.
Nu kan mannen vänta sig en faktura på 300 000 för omhändertagandet med placering och veterinärkostnader. Första halvåret 2012 har omhändertagande av djur kostat polisen en halv miljon kronor där prognosen är en miljon vid årsskiftet.
- Kan inte kattägaren betala går det inte som vid andra krav, till kronofogden, utan till Kammarkollegiet som bevakar fordran och tar in pengarna om sådana dyker upp, säger Martin Wass, som uppger att det är rutin att återkräva medel som polisen förskotterat.
Från Säpo till djur
Martin Wass är bondpojken som växte upp på en gård i Kallax men som inte valde lantbruk, utan polisutbildning i Stockholm 1981 och efter det jobb som ordningspolis i Stockholm.
- Men 1989 ville jag hem till Norrbotten så jag sökte och fick tjänst vid Säpo där jag sysslade med allt från terrorism till att utreda spionage. När Säpo flyttade till Umeå var vi fyra som valde att gå över till polisen i Norrbotten, säger Martin Wass, som fick uppgift att samordna utbildning och administration kring ordningsvakter.
Och i höstas tillträdde han tjänsten som en av Sveriges fyra djurpoliser. De övriga finns i Kalmar, Halland och Stockholm.
Djurskyddslagen
Han jobbar inte som amerikanska djurpoliser som rycker ut med blåljus och bojar ansvarslösa djurägare. Han är mer administratör där länsstyrelsen har tillsynsansvar över djurhållare.
- Får länsstyrelsen en anmälan kan den ta beslut om omhändertagande, sedan verkställer polisen. Vid brott är det inte jag som utreder, det gör krim där Piteåpolisen är bäst i länet på att utreda djurskyddsbrott.
- Min uppgift är att samordna insatserna med bilar, veterinär och att ta hand om placeringen. Är det frågan om hundar och katter placeras de på Binagården, som ofta hämtar djuren, säger Martin Wass.
Rör ingripandet större djur som kor och hästar tar han fram lämplig fodergård. I vissa fall kan djurägaren få tillbaka djuren.
- Sker inte det kan det bli fråga om avlivning.
Berusade hundägare
Arbetet utifrån tillsynslagen är en annan viktig bit. Djurpolisen pekar på vikten av att hundägare håller koll på jycken.
- I somras bet en hund en pojke. Ägarna var berusade och då tog vi hand om hunden som fick ny husse, säger Martin Wass, som berättar att i varje sådant ärende prövar han om en hundägare ska tvingas vidta åtgärder.
- Jag har exempelvis befogenhet att förelägga en hundägare att gå hundkurs. Men det har inte hänt ännu, säger Norrbottens djurpolis, som också berättar att i samarbete med LTU har han skrivit en handbok för djurskyddsärenden.
-Den trycks just nu där tanken är att den ska kunna användas av polis och andra som är involverade i djurskydd, säger Martin Wass.