Domare åtalas för rattfylleri

En domare i Norrbotten har åtalats för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats efter att ha kört berusad och krockat på E 4 i september ifjol. På torsdag hålls rättegången i Luleå. Domaren riskerar dessutom avsked.

LULEÅ 2010-04-21 05:59
Det är vice chefsåklagare Pär G Lindell vid riksenheten för polismål som väckt åtal mot domaren. Brottet inträffade den 11 september ifjol, då domaren i berusat tillstånd körde bil från Luleå i riktning mot Töre/Kalix. Domaren var på väg till Gällivare.
I närheten av Persön gjorde domaren en vådlig omkörning, så snäv att framförvarande fordon skadades, men stannade inte. Föraren av den krockade bilen följde efter, blinkade och försökte på alla sätta påkalla uppmärksamhet, men gav till slut upp och larmade polis istället.
Grovt brott
Domaren fortsatte färden längs E 4, svängde av in på väg E 10 i Töre och stoppades därefter av polis i närheten av Räktforsen.
Det utandningsprov som gjordes visade på en alkoholhalt på 0,45 milligram per liter utandningsluft, motsvarande 0,9 promille alkohol i blodet och därmed strax under gränsen för grovt rattfylleri.
Åklagare Pär G Lindell valde dock att åtala domaren för grovt brott, med hänvisning till att bilfärden "inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten då NN kolliderat med en annan personbil på E 4 inom Luleå kommun". Den höga juristen åtalades även för obehörigt avvikande från trafikolycksplats, eftersom denne inte stannade eller på annat sätt försökt ge sig tillkänna.
Riskerar avsked
På torsdag hålls rättegången mot domaren i Luleå tingsrätt. Åklagaren har åberopat ett flertal vittnen, bland annat den bilförare juristen krockade med samt de poliser som stoppade framfarten, och även krävt att den åtalade ska närvara personligen vid förhandlingarna.
Domaren avstängdes från sina dömande uppgifter under utredningstiden och är nu sjukskriven på obestämd tid.
Vid en fällande dom riskerar domaren dessutom avsked eller annan disciplinåtgärd.
- Vad som händer får vi se då. En dom i tingsrätten kommer sannolikt att överklagas till hovrätten, säger Björn Simdahl, administrativ hovrättsdirektör. En fällande hovrättsdom innebär att Statens ansvarsnämnd får ta ställning till domarens framtid i rättsväsendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om