Landstingets regelverk när det gäller bidrag till kontaktlinser och glasögon ändrades vid årsskiftet.
- De ändringarna är det jag som föreslagit för politikern, säger Gregory Lalor-Olsson.
Han menar att bakgrunden till detta är ett försök att dra en enhetlig gräns mellan vad som ska vara den offentliga sjukvårdens ansvar och de privatas verksamhet. Detta i en tid då ögonsjukvården utvecklas snabbt och allt fler operationer går att göra.
- Det är en strategisk fråga inför framtiden, vi får ju ett alltmer minskat skatteunderlag, säger Gregory Lalor-Olsson som menar att landstinget inte längre har råd att bekosta glasögon, kontaktlinser, laser kirurgi eller intraokulär kirurgi när det handlar om "refraktion" alltså närsynthet, översynthet och astigmatism. (Undantaget är barn under åtta år)
Ligger i framkant
Gregory Lalor-Olsson menar att Norrbottens läns landsting ligger i framkant när det gäller den nya reglerna och tror att andra landsting kommer att följa efter. Han anser inte att människor med keratokonus är att betrakta som "synskadade".
Att han inofficiellt skulle ha infört de nya reglerna redan förra sommaren (när Tony Berglunds lins gick sönder) vill han inte kommentera.
- Men generellt så finns det ju ett regelverk som ska följas och landstinget upphandlar optikertjänster, det var ingen optiker utanför Norrbotten som hade lämnat in något anbud.