Bakterier i nästan varannan sallad

Tjänligt med anmärkning. Så lyder omdömet kring nästan hälften av alla färdigförpackade sallader och baguetter som kontrollerats i ett omfattande länsprojekt det senaste året.

Projektledare, livsmedelsinspektör Annika Eliasson, Piteå, konstaterar att resultaten inte är alarmerande. Hon poängterar samtidigt vikten av att produkterna förvaras på ett kylmässigt korrekt sätt.

Projektledare, livsmedelsinspektör Annika Eliasson, Piteå, konstaterar att resultaten inte är alarmerande. Hon poängterar samtidigt vikten av att produkterna förvaras på ett kylmässigt korrekt sätt.

Foto: Erik Westergren

LULEÅ 2010-10-08 06:00
Hyfsat, men det kunde ha varit bättre.
Ungefär så kan det länsomfattande projektet där ätfärdiga livsmedel granskats i tio av länets fjorton kommuner, enklast sammanfattas.
- Resultatet kan inte sägas vara skrämmande, men vi kan konstatera att det i förekommande fall finns spår som tyder på att äldre råvaror används i vissa produkter, säger livsmedelsinspektör Annika Eliasson, Piteå som fungerat som projektledare.
I undersökningen har det gjorts 109 kontroller, i huvudsak av färdigförpackade sallader och baguetter. Där har kontrollanterna tittat på kvalitén, kontrollerat kylförvaring och bäst före datum.
Proverna har därefter analyserats där sju specifika mikroorganismer efterfrågats för att kunna avgöra hur livsmedlen har hanterats under beredning, transport och lagring. Allt för att kunna avgöra huruvida det funnits sjukdomsframkallande bakterier i produkterna.
Inget matsnusk
Granskningen slår fast att av de 109 proverna som togs visade nästan hälften, 48 produkter på förhöjda bakteriologiska värden.
Men trots detta resultat vill inte Annika Eliasson klassa hantering eller förvaring som något matsnusk.
- Nej, men däremot visar resultaten återigen på vikten av god hygien, goda råvaror och att det är rätt temperatur i kylarna, säger hon.
Länsveterinär Kristina Stenlund anser också att undersökningen är viktig ur fler än en aspekt.
- Den ger ju våra miljöinspektörer ett bra underlag i sina tillsynsarbeten, säger hon.
Förhöjda värden jästsvamp
En närmare titt på provresultaten visar att det i 21 sallader fanns förhöjda värden av jästsvamp. Motsvarande siffra för smörgåsar eller baguetter landade på 14.
Stafylokocker påträffades i två baguetter, men inte i någon sallad. Notabelt är kanske att listeriabakterier hittades i en sallad och en baguette.
Förutom dessa resultat konstateras att vid tolv provtagningstillfällen förvarades produkterna i för hög temperatur. Som mest uppmättes fyra grader varmare än vad som rekommenderas.
FAKTA Granskning ätfärdiga livsmedel
Tio kommuner har medverkat i granskningen. Kiruna, Gällivare, Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Piteå, Pajala, Kalix, Boden och Luleå.
Sammantaget gjordes 109 provtagningar på färdigförpackade sallader och smörgåsar.
48 produkter visade på förhöjda bakteriologiska värden.
Flera av de 48 visade dessutom på förhöjda värden inom flera bakteriegrupper.
För en normalt frisk människa innebär de förhöjda värdena inte någon risk.
Ingen av provtagningarna visade emellertid spår av salmonella.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om