"Alla kan göra någonting"

En kaxig entreprenör, en författare och en integrationsminister. Tre personer som inspirerade under gårdagen var Milad Mohammadi, Josef Kurdman och Erik Ullenhag som alla vill göra Norrbotten till en varmare plats. "Alla kan göra någonting, det gäller bara att bestämma sig" säger Milad.

Entreprenören Milad Mohammadi tror på att det går att göra förändringar i livet, trots att det från början kan se mörkt ut. "Det handlar om att man vill bli en bra människa".

Entreprenören Milad Mohammadi tror på att det går att göra förändringar i livet, trots att det från början kan se mörkt ut. "Det handlar om att man vill bli en bra människa".

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ 2013-02-13 06:00

Som tonåring var han gravt överviktig och ensam - i dag brinner Milad "Cashmoneymilad" Mohammadi, 23 år, för att väcka och motivera andra ungdomar, detta genom sina olika behjärtansvärda projekt på Fryshuset i Stockholm.

- Jag tänkte att antagligen så tar jag livet av mig, eller så försöker jag att bli en fantastisk människa, säger Milad som menar att "alla kan göra någonting" - det handlar bara om att bestämma sig. Ett budskap han vill förmedla till andra genom sina föreläsningar.

Varmt hjärta
Drivkraften är att kunna lämna avtryck - att människor efter hans död ska kunna säga att just han gjorde någonting som i sin tur gjorde Sverige till ett mer rättvist och bättre land att leva i.

Han ser sig själv som kaxig, rolig och oemotståndligt charmig...

- Folk skattar åt mig för att jag är annorlunda, jag skrattar åt dem för att de är likadana, säger han och berättar att innan han kom till Luleå trodde han att Norrlänningen var en person som "red på renar", "gifte sig med sin kusin" och definitivt var "rasist" - detta eftersom det knappt finns några invandrare här.

- Men nu när jag landat här så måste jag säga att ni är mycket trevligare än Stockholmarna!

Faktum är också att Norrbotten (per invånare) faktiskt också tar emot flest flyktingar i Sverige i dag, målsättningen är också att befolkningen här ska växa, samtidigt säger allt fler kommuner nej till att ta emot fler asylsökande.

- Hur ska vi bli ett varmt Sverige med ett varmt hjärta? frågar sig Erik Ullenhag, integrationsminister, som menar att det i dagens samhälle fortfarande både finns rasism och främlingsfientlighet vi måste kämpa emot.

Bland annat handlar det om romska kvinnor som inte kan gå in i en affär för att handla i sina traditionella kläder utan att misstänkas för att vara tjuvar - eller romer som inte vågar säga att de är romer av rädsla för att inte få jobb.

- Vi har ett väldigt ansvar för att stå upp för ett samhälle där alla likas värde respekteras, säger Erik Ullenhag som menar att det farliga i samhället egentligen inte är de onda människornas ondska utan de goda människornas tystnad.

Författaren Josef Kurdman menar att vi alla måste inse att invandrarna är här för att stanna, precis som de svenskar som en gång i tiden utvandrade till Amerika och blev kvar där.

- Vi kommer alla att assimileras ihop med varandra, säger Kurdman som tror på de nya svenskarna - kanske runt år 2050.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om