Konstnärlig mötesplats i Lomträsk

I Lomträsk, fyra mil nordost om Arvidsjaur, förverkligar Linda Remahl en dröm. Där skapar hon tillsammans med nära vännen Goncalo Rodrigues Marques Lomträsk 108, en konstnärlig mötesplats i naturskön landsbygd.

De flesta av dansfestivalens dagar avslutas med ett jam, det vill säga improviserad dans. Trettio personer från ett femtontal länder deltar i festivalen i Lomträsk som pågår till och med den 18 augusti.

De flesta av dansfestivalens dagar avslutas med ett jam, det vill säga improviserad dans. Trettio personer från ett femtontal länder deltar i festivalen i Lomträsk som pågår till och med den 18 augusti.

Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND

LOMTRÄSK2013-08-15 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det allra första projektet på Lomträsk 108, som en gång i tiden varit skola och sedan lägergård, genomförs nu. International Dance Impro Camp, en elva dagar lång festival i kontaktimprovisation, har samlat ett trettiotal deltagare.

Det är liv och rörelse i och utanför de två byggnaderna på gården, det pratas spanska, engelska, portugisiska, svenska…

– Det finns personer från femton olika länder här just nu, säger Goncalo, som ursprungligen kommer från Portugal men bor och arbetar i England.

Linda Remahl är svenska men lever sedan många år tillbaka i England.

– 1998 flyttade jag till England där jag studerade vid London Temporary Dance School.

Linda blev kvar i England, bor för närvarande i Brighton. Hon berättar att hon alltid har haft en dröm om att skapa en konstnärlig plats på landsbygden.

En plats som kan fungera som bas för hennes eget skapande som koreograf, dansare och experimentell dansfilmskapare men dit hon också ska kunna bjuda in andra artister och konstnärer att komma och skapa.

I Lindas vision ingår också att hennes konstnärliga hus ska vara öppet, en plats där alla ska kunna ta del av och inspireras av det som sker där.

Genom en väninna, bosatt i Luleå, kom sökandet att riktas mot norra Sverige.

– Jag sökte på internet efter lämpliga hus. Mest på skoj kanske. Min mamma tipsade om att jag skulle se om det fanns något i Auktsjaur, min mormor kommer ursprungligen därifrån men flyttade tidigt till Sollefteå, säger Linda.

När plötsligt den före detta lägergården i Lomträsk dök upp hade Linda funnit det hon sökte. Tillsammans med Goncalo åkte hon i fjol höst från England för att gå på husvisningen och på plats i Lomträsk sa det klick. Linda hade funnit sitt drömhus. Hon lyckades också övertala Goncalo att köpa huset.

– Vi hoppas att en dag kunna bosätta oss här i Lomträsk, säger Linda.

Projektidéer finns det många av. Linda planerar till exempel att nästa sommar skapa en utställning om Lomträsk och lägergården och dess historia, en utställning också någon slags föreställning ska ingå.

– Och jag hoppas också att det blir dansfestival här också nästa sommar.

Dansfestivalen ja. Den leds av spanjorerna Patricia Gracia och Miguel Angel Punzano från Contact Teu.

Under de sammanlagt elva dagarna i Lomträsk ger de och de övriga lärarna deltagarna möjlighet att delta i lektioner kontaktimprovisation och i dans, som till exempel lyfttekniker.

Det dansas där en hel del också. Till exempel avslutas de många av festivaldagarna med ett jam. Då fylls salen i Norrgården på Lomträsk 108 av rörelse och improviserad dans.

Det händer att bybor och andra intresserade brukar dyka upp vid dessa tillfällen, nyfikna på det som händer i lägergården.

– Vi hade öppet hus här i fredags och några ungdomar, ett par killar, kanske tolv–fjorton år, vågade till slut prova på att dansa och tyckte att det var roligt, de var de sista som lämnade golvet, säger Linda.

Nu på fredag, 16 augusti, är det på nytt öppet hus på Lomträsk 108 och den aktiviteten avslutas med en dansföreställning på kvällen.

FAKTA Contact Impro

Kontaktimprovisation eller Contact Impro, CI, utvecklades i början av 1970-talet i USA. Initiativtagare var dansaren och koreografen Steve Paxton, inspirerad av de experimentella konstformer som på slutet av 1960-talet utvecklades på scener i New York i slutet av 1960-talet.

CI är en rörelseform eller fri form av dans där stor vikt läggs vid gemensam improvisation. Rörelse och beröring utgör en grund för dansformen.

Läs mer på nätet: www.lomtrask108.com , www.contact-teu.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om