123 hundar blev utsatta för extrem vanvård – har omhändertagits

Länsstyrelsen har beslutat att omedelbart omhänderta 123 hundar som fötts upp av ett par som bedriver kennelverksamhet i Linköpings kommun. Enligt myndigheten har situationen för djuren varit "extremt dålig".

Kristoffer Hellberg är tillförordnad chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen Östergötland. Myndigheten har beslutat att omdelbart omhänderta 123 hundar.

Kristoffer Hellberg är tillförordnad chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen Östergötland. Myndigheten har beslutat att omdelbart omhänderta 123 hundar.

Foto: Länsstyrelsen i Östergötland/TT

Linköping2024-08-22 07:13

Ärendet började med att länsstyrelsen i torsdags i förra veckan fick in ett klagomål om bristande djurhållning. Dagen därpå valde länsstyrelsen att göra en kontroll på två skilda adresser i Linköpings kommun. 

Eftersom kvinnan och mannen som bedriver verksamheten inte ville tillåta kontrollen tog länsstyrelsen hjälp av polisen. 

– Vi genomförde den här kontrollen och såg en situation där ett stort antal djur hölls i väldigt dåliga förhållanden. Det var ohygieniska förhållanden och hundar hölls i små burar. Vi har gjort bedömningen att djuren har varit utsatta för ett stort lidande, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid länsstyrelsen. 

Vid en av adresserna hittade länsstyrelsen 108 hundar. Utanför bostaden hölls cirka 15 hundar i olika rastgårdar. Gårdarna var mycket smutsiga och hundarna bedömdes vara stressade. "Det luktade starkt av kiss och bajs i och omkring rastgårdarna och de hundar som hade längre päls var smutsiga och ovårdade i pälsen", skriver länsstyrelsen i beslutet. 

I ett uthus fanns fyra hundboxar. Trots att ytterdörren var öppen luktade det så starkt av ammoniak inne i huset att det var svårt att vistas i utrymmet. En av hundarna var sårig och hade pälslösa partier på kroppen. Ingen veterinär hade undersökt hunden. 

Inne i bostaden rådde, enligt länsstyrelsen, "misär". Myndigheten skriver: "Det var väldigt varmt och på grund av kiss och avföring var ammoniakhalten så hög att det var svårt att vistas i huset".

Länsstyrelsens personal konstaterade att ett stort antal hundar hölls i burar. Myndigheten skriver: "Hundarna skällde oavbrutet och stressnivån för djuren bedömdes vara mycket hög. Några av hundarna satt tysta och apatiska och tryckte in sig mot bakre delen av burarna. Några hundar var så stressade att de bet och hängde i burgallret. Flera hundar var panikslagna och for runt i de små burarna så att burarna nästan välte."

Burarna som hundarna hölls i var främst små transportburar. Flera av hundarna hade svårt att vända sig.  Flera burar var staplade på varandra och flertalet av hundarna saknade vatten och foder.

När länsstyrelsen frågade mannen om hur han ställde sig till de allvarliga bristerna uppgav han att hundarna dagligen togs ut i rastgården i cirka en timme. Han höll inte med om att hundarna var utsatta för vanvård.

Samma dag gjorde länsstyrelsen en kontroll på en annan adress där paret bedrivit hundkennel. På fastigheten fanns 15 hundar. Två av djuren hölls i små transportburar inne i en skåpbil trots att det var soligt och varmt. I bostaden luktade det kraftigt av urin och avföring och hela bostaden var smutsig och skräpig. Flera av hundarna hölls i boxar.

Kvinnan påstod att hon städade regelbundet och att hon inte tyckte att lukten var besvärande. 

Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta de 123 hundarna på de två fastigheterna. Myndigheten anser att mannen och kvinnan har hållit sina hundar på ett sätt som inneburit "ett betydande fysiskt och mentalt lidande för djuren". Enligt länsstyrelsen är det utsiktslöst att paret skulle kunna åtgärda bristerna inom rimlig tid. Ett omedelbart omhändertagande ansågs vara absolut nödvändigt av djurskyddsskäl. "Situationen för djuren var extremt dålig", skriver myndigheten. 

– Det här är det största omhändertagandet av antalet hundar som vi har gjort på länsstyrelsen i Östergötland, säger Kristoffer Hellberg. 

Hur hanterar myndigheten så många hundar?

– Det är en stor utmaning. Men vi har upphandlade aktörer som hjälper oss att ta hand om djur. Det har funnits kapacitet att ta hand om hundarna. 

Vad kommer att hända med hundarna?

– Vi har börjat veterinärundersökning av djuren. Det är första steget. Sedan måste vårt beslut vinna laga kraft och sedan måste vi hantera eventuella överklaganden innan vi kan besluta vad som ska hända med djuren sedan. 

Vad var det mest allvarliga som ni upptäckte?

– Det är en sammantagen bild av många faktorer som är väldigt allvarliga. De handlar om hundar som förvarats i små burar i ohygieniska förhållanden. Sammantaget är det ett stort lidande. 

Är det aktuellt med en polisanmälan?

– När vi genomförde kontrollen var polisen med på platserna. De har själva upprättat en anmälan och det är en pågående förundersökning, säger Kristoffer Hellberg. 

Om djur far illa

Den som anser att ett djur far illa, eller att djurhållningen är bristfällig, kan kontakta länsstyrelsen. Du kan göra ditt klagomål genom att mejla, ringa eller skicka brev till länsstyrelsen. Du kan vara anonym när du anmäler via telefon. 

Källa: Länsstyrelsen i Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!