Vildvuxen gräsyta väcker irritation

I tre år har Roland Karlsson, Lillpite kämpat för att Piteå kommun ska sköta om sin gräsyta intill hans hem. "Vi känner oss helt bortglömda här ute" säger han.

Roland Karlsson har kämpat i tre år för att det ska bli bättre ordning. "Jag ger inte upp" säger han.

Roland Karlsson har kämpat i tre år för att det ska bli bättre ordning. "Jag ger inte upp" säger han.

Foto: Laila Bäckström

LILLPITE2018-07-27 19:00

Det är stekande hett utomhus, inne i det något svalare köket bjuder Roland Karlsson på kaffe och småkakor och plockar fram bilder och dokument.

– Vi känner oss helt bortglömda här ute på landsbygden, säger han.

Sedan början av 90-talet bor han i ett av de tio parhusen på Hasselvägen som ingår i HSB Bostadsrättsförening Hasselgärdan i Lillpite. Mitt emot parhusen, mellan Hasselvägen och Sörvägen finns en större gräsyta som Piteå kommun äger och ska sköta om.

Roland Karlsson upplever att de första 15 åren fungerade bra, men de senaste åren, framför allt de sista tre åren – har Piteå kommun inte alls tagit hand om sin gräsplan.

– De klipper bara en gång per år, vi har föreslagit två gånger, men gick med på en gång om det skulle göras ordentligt, men man har inte alls hållit vad man lovat, säger han.

I år har gräsmattan klippts en gång, den 19 juli, men fortfarande har man inte kommit tillbaka för att klippa dikena eller rensa de två dagvattenbrunnarna.

– Hur länge ska vi behöva vänta? undrar Roland Karlsson som även skulle vilja se att slyn rensades mellan björkarna mot Sörvägen.

Förra året klipptes inga diken alls – utan stora ytor med sly och höggräs lämnades kvar i dikena samt runt björkarna.

För två år sedan rensades aldrig de två dagvattenbrunnarna från gräs och lera.

– Då blev det översvämning på våren efteråt och det rann vatten efter hela vägen. "Det är ju dagvattenavloppet som är stopp" sa en granne, minns Roland Karlsson som börjar bli riktigt less på att ligga på kommunen hela tiden.

– Vi vill bara att de ska sköta sitt jobb, varför inte ta dikena på en gång när man ändå är här och klipper? det är någonting som inte stämmer.

Han har tagit på sig att driva frågan och varit i kontakt med fyra olika chefer.

– Alla är väldigt trevliga när man pratar med dem, men ingen har velat komma ut hit för att titta, säger han.

För att få bukt på problemet har han till och med varit i kontakt med Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S), och visat bilder på hur det ser ut – dock utan resultat.

– Man pratar om att hela landsbygden ska leva, men här håller det på att växa igen, säger Roland Karlsson som hoppas att PT:s artikel ska göra att det blir en förbättring.

– Nu har jag hållit på med det här i tre år, jag ger inte upp!

Det har varit tal om att det ska byggas bostäder på den kommunala marken. En byggherre har option på marken, men något bygge i sommar blir det inte.

– Det skulle bara vara trevligt i så fall, säger Roland Karlsson om att få nya grannar mittemot istället för den stora gräsytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!