Viktoria tar över Vischan efter fastrarna

Det annalkande hotet av svältdöden är undanröjt i Lillpite. Viktoria Lundberg tar över driftsansvaret för Vischan – och därmed räddas en djupt inrotad byainstitution åt eftervärlden.

Efter sjutton år som ansvarig vet Ruth Lundström exakt vad varje stamgäst, som Assar johansson, kommer att beställa från menyn.

Efter sjutton år som ansvarig vet Ruth Lundström exakt vad varje stamgäst, som Assar johansson, kommer att beställa från menyn.

Foto: Jens Ökvist

LILLPITE2014-12-30 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

I sjutton år har systrarna Ruth Lundström och Alice Viklund styrt verksamheten med skrovmål, kycklinggrytor och saluförsel av begagnatprylar på Vischan i Lillpite.

När så duon i våras aviserade total avyttring – följt utan regelrätta bud – fruktade byborna och inte minst trotjänarna runt stambordet för Vischans framtid.

Oron undanröjd

Stressen har vuxit i takt med nedräkningen, men på måndagen undanröjdes oron med en stekhet nyhet levererad under en av årets kallaste dagar.

– Jag tar över, förkunnade Viktoria Lundberg på plats i lokalen där hon skakade hand med brickbärande stamlunchgäster.

Släktträd

Därmed kommer byainstitutionen att fortsätta knytas an till släktträdet med Viktoria Lundberg på det senaste grenutskottet.

– Trotjänarna Ruth och Alice är mina fastrar och deras bror Mats Wiklund är min far, säger nya ägaren, född och uppvuxen några hundra meter från Vischan.

– För mig blir den här resan lite av 'hem till byn', även om jag kommer att bo kvar i Mellanboda (mellan Hemmingsmark och Västerbotten).

Hemlig summa

Mat- och prylmetropolens nya ägare har erfarenhet från andra snarlika branscher, plus jobb som traktor-, lastbilsförare och arrestvakt.

– Senaste har jag arbetat som personlig assistent, säger hon.

– Jag är jättetaggad att axla ansvaret för Vischan. Det sker formellt vid årsskiftet, följt av några dagars översyn inför nystarten den 9 januari med det väl beprövade konceptet som ledstjärna, säger Viktoria Lundberg.

Köpeskillingen för övertagandet är ingenting som varken fastrarna och syskonbarnet vill tala högt om.

Fakta Vischan

En gång i tiden var Vischan ladugård och härbärge för kor.

I början av 1990-talet försvann nötkreaturen, ladugården lades i träda.

Så småningom startade Sera Olofsson cafénäring och begagnatförsäljning i byggnaden.

1997 övertog Ruth Lundström, Hortlax, och Alice Viklund, Finnträsk norr om Byske, rörelsen efter storasyster Sera.

Från årsskiftet axlar Viktoria Lundberg ansvaret uppbackad av någon deltids-/timanställd.

Vischan håller öppet sju dagar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om