Vedbaronen förädlar skogen

Han kallas för vedbaronen på grund av sin näring. På "godset" i Lillpite driver Roland Öman en omfattande produktion av ved som säljs i Pitebygden.

Roland Öhman trycket på knappen. Vedbanan går igång.

Roland Öhman trycket på knappen. Vedbanan går igång.

Foto: Tommy Norin

LILLPITE2018-05-25 08:00

Roland Öhman har tidigare haft ett helt annat gebit innan han började att producera ved på heltid. I 32 år var han knuten till F21. Han var flygmekaniker och arbetade med J32 Lansen, J35 Draken och J37 Viggen. Under 12 år sysslade han med snöröjning på flygplatsen. På fritiden höll han på med ved i Smedsbyn där han då bodde.

– Jag har hållit på med ved sedan 1982. Då var det i liten skala. Men det ökade rejält när jag flyttade till Piteå 2006. Då byggde jag ett hus för vedproduktion, säger Roland Öhman.

Han visar NA att Piteås förmodligen största vedbod finns i Lillpite. Den rymmer 800 kvadratmeter björkved.

– Jag köper cirka 800 kubikmeter björk av bönderna häromkring. Det blir 10–12 timmerbilar varje år. Bönderna säljer hellre till privata eftersom skogsbolagen betalar så dåligt för björk, säger vedbaronen.

Ibland tipsar också åkare honom om var det finns björk att hämta och då köper han det.

Han säger att i vinter har det varit svårt att få loss råvaran på grund av snö och att det har varit mycket blött i skogen. Men när NA besöker gården i Lillpite är det full huggning. Det ligger stora travar med björk som väntar på att kapas och klyvas.

Roland Öhman har två anställda. Vid vårt besök kapar Kenneth Jonsson björk som klyvs och som matas upp via ett band till en stålkorg som rymmer veden.

– Jag har tre ledord. Jag är lat, jag har ont i en axel och jag är tekniskt kunnig. Därför har jag arbetat mycket med att automatisera hanteringen, säger vedbaronen, när han demonstrerar anläggningen.

När timmerbilen lagt av björkstammarna kör Roland Öhman fram en skotare som lastar veden på en bana. Därifrån förs stammen in till kap- och klyvmaskinen.

– Jag har också utvecklat en teknik där jag kan tippa korgen från lastbilslyften så att veden landar på backen eller på ett släp, säger Öhman.

Han kör också en truck utrustad med en tilt som gör att han kan lyfta och vrida korgen och tippa innehållet direkt på ett släp.

– Allt kan göras utan att vi behöver röra en vedpinne, säger Roland Öhman.

Just nu produceras ved som kommer att säljas till hösten när kylan återvänder. Baronens ved används mest till braskaminer.

– Det går åt mindre ved under sommaren. Just nu har jag 150 lådor i lager, säger vedbaronen.

Roland Öhman är 70 år, men gillar att hålla igång även om kroppen säger ifrån ibland.

– Jag kommer att fortsätta med vedhanteringen så länge jag tycker att det är roligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om