På gården har man uteslutande serogrisar. Det är som helt vanliga grisar fast friskare. De är fria från vissa smittor som vanliga grisbesättningar kan bära på.
– Friska och glada grisar växer bättre, säger Björn Olofsson.
Att de ska vara både friska och glada under den relativt korta period de befinner sig på grisgården är något som Björn Olofsson är väldigt mån om. Björn tycker om grisar, de är nyfikna och sociala, men han framhåller samtidigt att han är köttproducent.
– Vår arbetsuppgift som grisbönder är att producera kött. Det ska vara av hög kvalitet och gärna så billigt som möjligt, samtidigt som det är viktigt att djuren har det bra.
I Sverige har köttuppfödare de strängaste djurskyddsreglerna i Europa att förhålla sig till. Detta samtidigt som marknaden är öppen att importera kött från andra länder. Att köttet som importeras kan hålla lägre pris beror på att man tillåts ta genvägar i produktionen och därmed att djuren haft det sämre. Konkurrensen har inneburit ett antal tuffa år för grisbönderna i Sverige. Men enligt Björn Olofsson så har det börjat vända och efterfrågan på lokalproducerat har ökat.
– Konsumenterna verkar vara mer medvetna fördelarna med lokalproducerat. På gården producerar vi för fullt året runt. Nyhléns Hugosons hade nog gärna sett att vi byggde ut verksamheten.
På gården har han 120 suggor. Det innebär att man kan föda upp och leverera ungefär 3000 slaktsvin per år. En gris resa från födsel till slakt blir sällan längre än ett halvår. Varje månad kommer det nya kultingar. De föds i kullar om 11 eller 12 och spenderar de första fem veckorna lösa i en box tillsammans med suggan. Efter dessa veckor väger de runt 10 kilo och kan klara sig själv. Suggan börjar också vara less de små och är redo att insemineras igen. Kultingarna i kullen håller ihop från den dag att de föds ända till slakteriet i Alvik, 120 kilo och sex månader senare.
– En lugn och bra uppväxt tillsammans med bra foder leder till glada och friska grisar som växer bra. Det försöker vi jobba efter.
Björn Olofsson tog över gården i Lillpite 1998. Han är stolt över sin gård och den produkt de levererar.
– Det är ett riktigt roligt och varierande jobb. På en dag kan man hinna med att vara vaktmästare, mekaniker och veterinär. Och grisbonde såklart. Djuren är en viktig del av livet som bonde.