Synpunkter på Lillpite krafts utredning

Lillpite kraft har lämnat in sina utredningar, men domstolens sakkunnig har synpunkter. Nu måste kraftbolaget yttra sig över dessa senast den 29 januari.

Lillpite krafts utredningar är klara, men nu måste bolaget senast den 29 januari yttra sig över synpunkter från Mark- och miljödomstolens sakkunnig. (Arkivbild)

Lillpite krafts utredningar är klara, men nu måste bolaget senast den 29 januari yttra sig över synpunkter från Mark- och miljödomstolens sakkunnig. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustavsson

Lillpite2020-12-24 12:00

Lillpite kraft lämnade via konsultbolaget Norconsult in en kompletterande släntstabilitetsutredning och förslag på skyddsåtgärder samt vilka konsekvenser det kan bli av att låta icke dämmande anläggningsdelar vara kvar till Mark- och miljödomstolen den 15 december.
Detta efter ett åläggande från domstolen, som så småningom ska besluta om vilka krav som ska gälla vid rivningen av de två kraftverken i Lillpiteälven.

Syftet med den utförda undersökningen har varit att bestämma områdets geotekniska förhållanden, utreda effekten av sänkningen av vattenytan i bäcken, utreda åtgärder för att minska effekterna av denna sänkning av vattenytan samt översiktligt ta fram förslag på åtgärder för att uppfylla erforderlig säkerhet mot skred/ras.
Det handlar dels om en fördjupad stabilitetsutredning och dels om en markteknisk undersökningsrapport.

Mark- och miljödomstolen har i sin tur anlitat en sakkunnig, Peter Lindkvist från Ramboll Sweden, som gått igenom utredningarna och kommit med synpunkter.
– Det handlar inte om några omfattande synpunkter, men vissa åtgärder bör beaktas. I övrigt vill jag inte lämna några kommentarer, säger Peter Lindkvist.

Men i korthet bedömer Lindkvist att Lillpite kraft i ett sammanfattande geotekniskt pm ska beskriva effekterna av utrivningen och som innehåller en beskrivning av vilka antaganden man gjort vid val av beräknings/undersökningssektioner.
Vidare radar han upp ytterligare ett antal frågeställningar av teknisk natur som bör besvaras. Något som Lillpite kraft nu ska yttra sig över senast den 29 januari 2021.
Däremot anser han inte att bolaget ska ansvara för att åtgärda stabilitetsproblem som inte har sin grund i sänkningen av vattenytan.

Slutsatsen blir att det kan dröja ytterligare en tid innan Mark- och miljödomstolen kan fatta beslut om rivningen. Något datum för förhandlingar är i vart fall inte fastställt.
– Jag har inte hunnit ta del av utredningen, men min bedömning är att ett rivningsbeslut närmar sig. Jag hoppas på ett beslut under våren, men för bolaget är det här känsligt. Det handlar om pengar till rivningen, säger Christer Borg, Älvräddarna.
Även Gunnar Bergman, Lillpiteälvsgruppen, andas optimism och tror att ett beslut om rivning av icke dämmande delar närmar sig.
– Bolaget har redan vidtagit borrningar och förstärkningar på vissa ställen. Det känns som att det rullar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!